30 Septembrie 2010

CE a inchis investigatia privind o garantie de stat pentru Oltchim



Comisia Europeana a inchis investigatia privind o garantie de stat pentru combinatul chimic Oltchim, dupa ce guvernul roman a informat Executivul UE ca aceasta garantie nu a fost acordata, transmite Mediafax.

CE a initiat, in noiembrie 2009, o investigatie aprofundata in domeniul ajutorului de stat, ca urmare a unor indoieli ca garantia care urma sa fie emisa pentru un credit bancar in favoarea Oltchim ar indeplini conditiile stabilite in cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat menite sa sprijine accesul intreprinderilor la finantare pe perioada crizei financiare.

Investigatia a fost declansata ca urmare a unei plangeri conform careia statul ar fi acordat garantia pentru a acoperi 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane de euro destinat Oltchim in vederea achizitionarii Arpechim, un furnizor aflat in dificultate. Garantia de stat in suma de 49,6 milioane de euro urma sa fie emisa de Eximbank.

"Intrucat, intre timp, autoritatile romane au informat ca garantia nu a fost acordata, Comisia nu poate continua investigatia", se arata intr-un comunicat al Executivului Uniunii Europene.

Cadrul temporar a fost instituit dupa falimentul Lehman Brothers, intrucat criza financiara declansata ingreunase accesul intreprinderilor la finantare.Una dintre principalele conditii impuse de normele cadrului temporar aplicabil ajutoarelor de stat destinate economiei reale este ca intreprinderile beneficiare trebuie sa fie, in esenta, solide.

In cazul in care o intreprindere are dificultati care dateaza dintr-o perioada anterioara crizei, iar statul membru doreste sa ii vina in ajutor, normele de ajutor de stat adecvate sunt orientarile privind salvarea si restructurarea intreprinderilor.



Citeste si