In acest an exporturile vor fi mai mari de 45 de miliarde de euro, cu 20% fata de 2010, in rtimp ce si importurile vor creste cu 17% la 55 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), scrie Mediafax.
Principalii exportatori din acest an sunt Automobile Dacia, Nokia, care a inchis fabrica de la Jucu, si Rompetrol Rafinare.

In 2010, volumul exportului a fost de 37,4 miliarde euro, iar importul a toalizat 46,9 miliarde euro, astfel ca deficitul balantei comerciale a fost de 9,5 miliarde euro.

Pentru acest an, deficitul va fi de 10 miliarde de euro, potrivit ANEIR.

Principalii zece exportatori au contribuit in intervalul ianuarie-octombrie 2011 cu 20,7% la total export.

Din top mai fac parte Renault Industrie, Petrotel Lukoil, Honeywell Technologies, Samsung Electronics, Petrom, ArcelorMitall Galati si Celestica Romania.

Compania finlandeza Nokia a inchis fabrica din Romania si muta productia in Asia.

Masinile - cel mai importante la exporturi

In ceea ce priveste structura exporturilor, sectorul auto a avut o pondere de 15,8% in totalul vanzarilor externe in primele 9 luni, fiind urmat de cel al produselor IT (8,9%), utilaje si echipamente (7,5%) si produse metalurgice (7,4%).

Potrivit datelor ANEIR, in Romania erau inregistrate in 2011 peste 17.500 de firme exportatoare, in scadere de la 18.700 de societati in anul anterior.

Exporturile realizate in primele zece luni au totalizat 158,6 miliarde de lei (37,59 miliarde euro), iar importurile au fost de 190,88 miliarde lei (45,27 miliarde euro euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Raportat la perioda similara a anului trecut, exporturile au fost mai mari cu 24,1% la valori exprimate in lei (23,5% in euro), iar importurile au crescut cu 19,1% in lei (18,5% in euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri