China nu va mai fi paradisul produselor "low-cost", tinand cont de majorarea semnificativa a costurilor de productie si transport, cauzata in principal de fenomenul de imbatranire a populatiei, potrivit unui studiu al Roland Berger.

Finalul erei "low-cost" in China

Specialistii Roland Berger estimeaza ca, dupa trei decenii de crestere rapida, China va deveni a doua economie a lumii pana in anul 2025.

Totusi, semnele semnele indica posibile blocaje in anumite sectoare, ca urmare a politicii unui singur copil, a populatiei imbatranite si implicit a diminuarii fortei de munca, ceea ce duce la cresterea costurilor de productie.
Totodata, alti factori, precum majorarea inflatiei si a costurilor de transport ar putea sa contribuie si ele la spulberarea productiei "low cost".

"Multe industrii, precum sectorul textil, incep deja sa inregistreze o schimbare negativa de trend, determinand un declin al cotei de piata a Chinei la nivel mondial", potrivit studiului desfasurat de Roland Berger Strategy Consultants, denumit Finalul erei "low-cost" in China.

Ca urmare, companiile straine care si-au externalizat o parte a productiei in China ar putea fi determinate in curand sa isi reevaluzeze strategia de productie. In momentul de fata, propunerea de valoare pentru multe companii mari din China incepe sa dispara, pe masura ce costurile in crestere erodeaza avantajul competitiv "low-cost".

Forta de munca in scadere, cresterea costurilor de productie

In ultimele decenii, China a devenit unul dintre principalele motoare economice ale lumii si pana in anul 2025, estimeaza consultantii Rolanda Berger, ar putea deveni chiar a doua economie a lumii, PIB-ul ei fiind estimat sa ajunga la 7,6 miliarde euro, dublu fata de PIB-ul cumulat al Germaniei si Indiei.

In acelasi timp totusi, China incepe sa se confrunte cu o noua provocare: o forta de munca aflata in imbatranire si in declin, in principal ca rezultat al politicii unui singur copil.

"Unul din patru oameni din China va fi mai in varsta de 60 de ani pana in 2030. Tara se indreapta asadar catre o potentiala mare problema demografica. Pe masura ce numarul de pensionari va continua sa creasca, forta de munca se va diminua cu aproximativ 10% pana in anul 2030, reprezentand un minus de 100 de milioane de persoane aflate in campul muncii fata de prezent", arata studiul firmei de consultanta.

In plus, actiunile guvernului chinez de a imbunatati conditiile de viata din regiunile centrale ale tarii incetinesc migrarea populatiei catre zonele urbane. In consecinta, deficitul generat de forta de munca va pune din ce in ce mai multa presiune pe nivelul salariilor, care s-au majorat deja cu 258% fata de1999.

Schimbarea tendintelor in mai multe sectoare industriale


Desi cresterea salariilor este principalul factor determinant al cresterii costurilor, efectul combinat al inflatiei si presiunea asupra relaxarii cursului de schimb accelereaza de asemenea pierderea competitivitatii. In plus, se
inregistreaza cresteri ale costurilor de export si transport.

Comparativ cu anul 2006, costurile de export din China au crescut considerabil mai mult decat in alte tari – 49% fata de media globala de doar 13%.

Costurile de transport s-au majorat de asemenea, pe fondul cresterii pretului petrolului si a consumul energetic mondial. Ca urmare, expertii Roland Berger se asteapta ca implicit costurile de productie din China sa creasca cu 75% numai intre 2010 si 2015.

Sursa foto: Wikimedia Commons
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri