O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks se va afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania, scrie Mediafax.
Misiunea FMI se va derula in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Oficialii FMI se vor intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri bancilor si organizatii ale sociatatii civile.

Concluziile urmeaza sa fie publicate la finalul misiunii.

In acest context, protestele din Piata Universitatii si nu numai continua, iar vizita FMI ar putea sa inflameze spiritele asa cum se intampla aproape la fiecare vizita a troicii FMI-CE-BCE in Grecia.

Totusi, potrivit analistului economic Lucian Isar, venirea FMI are sanse mici sa acutizeze protestele, intrucat "revendicarile sunt foarte dispersate si nu sunt explicit legate de sugestiile fondului, mai ales dupa ce in presa s-a scapat informatia potrivit careia FMI ar permite conditionat cresteri de salarii si pensii in 2012".

Protestele din Piata Universitatii au fost declansate de demiterea subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, dar ulterior protestele au vizat multe alte aspecte si neajunsuri accentuate de criza financiara.

Arafat a demisionat in 10 ianuarie fiind nemultumit de noua forma a legii sanatatii, pentru ca ulterior sa revina in functia pe care o ocupa.

"Potrivit comentariului analistului Moody's, reforma sanatatii este unul din criteriile de evaluare a ultimului acord semnat de Romania. Nu cred ca amanarea este un element pe care sa insiste in mod deosebit fondul in actuala vizita. Bazat pe ultimele declaratii ale sefei FMI, cred ca delegatia fondului va avea noi discutii directionate catre stimularea cresterii economice atat prin relaxarea politicii monetare si de credit cat si prin utilizarea spatiului fiscal", a spus Lucian Isar, pentru wall-street.ro.

In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior.

FMI a aprobat in decembrie al treilea raport de evaluare a implementarii programului economic si fiscal convenit in cadrul acordului cu Romania si a pus la dispozitia Romaniei o noua transa, echivalenta cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro).

Suma totala disponibila pentru Romania a urcat, astfel, la 1,35 miliarde Drepturi Special de Tragere (echivalentul a 1,6 miliarde euro).

Citeste si: Scrisoare catre FMI: Reforma in sanatate este CRUCIALA pentru atingerea tintei de deficit


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri