"Pentru cele opt companii monitorizate in 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord si Electrica Serv, in urma analizei datelor economice preliminate pe intregul an s-a constatat ca, fata de tintele stabilite, nivelul arieratelor a scazut de la 10.017 milioane lei la 8.481 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, transmis dupa o intalnire intre ministrul de resort, Ion Ariton, si delegatia FMI.

Tintele operationale de pierderi au fost depasite cu 7%, dar reprezentantii FMI au considerat obiectivul indeplinit, intrucat procedurile privind ajutorul de stat pentru Oltchim vor fi finalizate dupa vizita FMI, iar Electrica Serv a inregistrat pierderi inainte de reorganizarea prin divizare, conform sursei citate.

Patru dintre cele opt companii monitorizate - ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO si Electrica Furnizare - au avut profit anul trecut.

De asemenea, FMI a cerut ministrului Economiei sa gaseasca solutii pentru rezilierea contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica.

Citeste si:

"Contractele de energie ale Hidroelectrica, incheiate in afara burselor de specialitate vor fi monitorizate in continuare, dar au fost apreciate eforturile depuse de la nivelul ministerului si al companiei, care au avut ca rezultat primele rezilieri. Delegatia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor solutii in vederea rezilierii in cel mai scurt timp a acestor contracte", se mentioneaza in comunicat.

Guvernul s-a angajat anul trecut in fata FMI sa trimita pana la 31 decembrie 2011 firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

Discutiile cu delegatia FMI au vizat si procesul de privatizare. Ministerul Economiei vrea sa vanda pachetele majoritare de actiuni la Oltchim, Electrica Furnizare, CupruMin si companiile rezultate in urma divizarii Electrica Serv, precum si mai multe participatii minoritare, la Romgaz (15% din capital), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) si la companiile de distributie Electrica (pachet minoritar).

In privinta introducerii managementului profesionist la primele patru companii cu capital majoritar de stat, urmeaza sa fie semnate contractele cu companiile internationale de recrutare pana la 15 februarie si, pana la finele lunii martie, sa fie instalati noii manageri la Oltchim, Electrica Furnizare, Romarm si Hidroelectrica, noteaza Ministerul Economiei.