Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au crescut in ianuarie cu 0,7% fata de luna precedenta si cu 6%, comparativ cu prima luna a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS), preluat si dat publicitatii de agentia Mediafax.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au urcat fata de decembrie cu 0,4%, iar cele pentru piata externa au fostmai mari cu 1,3%.

"Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+3,3%), in industria prelucratoare (+0,8%) si in industria extractiva (+0,3%). La productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat preturile au scazut cu 0,4%. Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,6%), industria bunurilor intermediare (+0,3%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%) si industria bunurilor de capital (+0,1%). In industria bunurilor de folosinta indelungata s-au inregistrat scaderi de preturi (-0,5%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Fata de ianuarie 2011 preturile au avansat pe total cu 6%.

INS a consemnat cresteri la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (cu 31,7%), in industria prelucratoare (5,9%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (5,3%) si in industria extractiva (3,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (9,5%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Masini cu 7 locuri disponibile la vanzare in Romania