In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (0,99%, respectiv 10,05%), conform Mediafax.

"Fata de trimestrul III 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%). In constructii cresterea a fost determinata in principal de scaderea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an", se arata intr-un comunicat al INS.

Scaderi ale costului orar al fortei de munca, ajustat, s-au inregistrat in industria extractiva (-8,79%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,31%).

In sectorul bugetar indicatorul ajustat a crescut in sanatate si asistenta sociala (1,32%) si a scazut in invatamant (-15,47%), respectiv in administratia publica (-2,55%).

In invatamant, scaderea accentuata a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar, mentioneaza INS.

Citeste si:

In trimestrul IV 2011, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 0,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,65%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 1,02%, respectiv 0,9%.

Comparativ cu trimestrul IV 2010, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, forma ajustata, s-au regasit in tranzactii imobiliare (15,89%), alte activitati de servicii (14,96%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,45%). Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de servicii administrative si servicii suport (2,19%), respectiv distributia apei, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (5,03%).

In sectorul bugetar, ca urmare a salarizarii diferite aplicate in cei doi ani pentru personalul platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca, ajustat, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 18,88%, in administratie publica cu 14,53% si in invatamant cu 12,72%.

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a fost de 9,76%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 9,75%, respectiv 10,04%.