Valoarea programata a fost de un miliard de lei, iar bancile au subscris titluri de 3,51 miliarde de lei.

Banca Nationala a Romaniei a redus, la inceputul lunii februarie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an, precizeaza Mediafax.

Cea mai recenta licitatie pentru scadenta la un an s-a derulat la jumatatea lunii februarie, cand Trezoreria s-a imprumutat la un randament de 5,8%

Cel mai redus randament, de 5,22%, a fost platit de Ministerul Finantelor pentru certificatele la sase luni, la finalul lunii februarie, potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR si disponibile din aprilie 2005.

Citeste si:

Unii analisti au spus ca participantii la piata continua sa mizeze pe reducererea ratei cheie. Totodata, acestia au declarat ca certificatele de trezorerie par mai atractive pentru bancile cu lichiditate in exces decat plasamentele in piata monetara, iar clientii nebancari, cu lichiditati foarte mari, prefera titlurile de stat in locul depozitelor la termen.

MFP a programat pentru luna martie sapte licitatii pentru vanzarea de obligatiuni si titluri de stat, prin care vrea sa atraga 5 miliarde de lei, valoarea similara cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma imprumutata.

Ministerul Finantelor a imprumutat pana in prezent 22,77 miliarde de lei pe piata locala, depasind programul anuntat pentru primul trimestru. Administratorii datoriei publice au emis de la inceputul anului titluri de sume mai mari decat cele anuntate la licitatiile de titluri pe termen scurt.

De asemenea, Finantele au atras in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani, iar in februarie au atras inca 750 milioane de dolari.