Rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune a crescut cu 0,75% in luna februarie, conform datelor publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), informeaza Mediafax.
Astfel, rata de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune era, la 29 februarie, de 6,30%, in crestere fata de datele transmise la 31 ianuarie, care indicau o absorbtie de 5,55%, egala celei de la sfarsitul lunii decembrie 2011.

Datele indica insa o crestere de cateva procente fata de situatia de la 30 noiembrie 2011, cand rata de absorbtie a fost in total de 3,72%.

Datele Ministerului Afacerilor Europene arata ca cea mai mare rata de absorbtie s-a inregistrat in cazul POR. Astfel, aceasta a ajuns la 11,73%, cuantumul platilor intermediare de la CE fiind de 437,24 milioane de euro, iar nivelul platilor interne catre beneficiar de circa 4,7 miliarde de lei. In cadrul acestui program operational au fost depuse pana la 29 februarie 8.076 de proiecte, din care 3.029 au fost aprobate, iar 2.677 de proiecte, in valoare de 13,3 miliarde de lei au fost semnate.

O crestere semnificativa a ratei de absorbtie se remarca, potrivit datelor MAEur, in ceea ce priveste POS Transporturi. In cazul acestui program, platile intermediare de la CE au depasit 279 de milioane de euro, respectiv 6,13% din suma totala alocata. In cadrul acestui program, pana la 29 februarie au fost depuse 123 de proiecte, din care 68 au fost aprobate, iar 61, in valoare de 7,789 de miliarde de lei, au fost deja semnate. Cresterea este semnificativa comparativ cu luna noiembrie cand in cadrul POS Transporturi nivelul platilor intermediare efectuate de CE a fost de 113,69 de milioane de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 2,49%.

Datele prezentate de MAEur arata ca, in continuare, cea mai scazuta rata de absorbtie o are POS Mediu. Astfel , in cadrul acestui program, pana la 29 februarie, cuantumul platilor intermediare de la CE a fost de 114,79 milioane de euro, respectiv de 2,54% din totalul de peste 19,5 miliarde de lei, alocari UE. In cadrul acestui program au fost depuse 461 de proiecte, din care 315 au fost aprobate, iar 247 au fost deja semnate. La sfarsitul lunii noiembrie, absorbtia in cazul POS Mediu era de asemenea cea mai mica. Platile intermediare efectuate de CE au fost, la sfarsitul lunii noiembrie, in cuantum de 85,36 de milioane de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 1,89%.

In ceea ce priveste POS DRU, platile intermediare de la CE au fost, la finalul lunii februarie, de 190,33 milioane de euro, rata de absorbtie fiind astfel de 5,48%. Datele sunt identice cu acelea inregistrate la 31 ianuarie, fapt explicabil deoarece Comisia a decis intreruperea platilor in cadrul acestui program.

Platile intermediare de la CE pentru POS CCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice) a fost, la 29 februarie, de 152,81 milioane de euro, rata de absorbtie fiind astfel de 5,98% din totalul alocarilor din acest cadru. In cadrul acestui program au fost depuse 11.604 proiecte, din care mai putin de un sfert, respectiv 2.242 au fost semnate, valoarea totala a acestora fiind de 4,9 miliarde de lei.

In cadrul PO DCA (Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative), unde alocarile totale de la UE sunt mai mici comparativ cu alte programe, respectiv de doar 902 milioane de lei, platile intermediare de la CE au fost de 18,89 milioane de euro, reprezentand 9,08% rata de absorbtie, la 29 februarie.

La aceeasi data, nivelul platilor intermediare facute de CE in cadrul PO AT era de 16,73 milioane de euro, reprezentand 9,83% din totalul celor 739 de milioane de lei alocate de la UE.

Ministrii si sefii de autoritati de management care nu vor lua masuri in perioada imediat urmatoare pentru a accelera ritmul de absorbtie a fondurilor UE si a elimina problemele din acest proces vor fi demisi, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului.

El a aratat ca la sedinta comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturba" procesul de absorbtie, precum viteza lenta de procesare a cererilor de rambursare si incapacitate manageriala in multe situatii.

In sedinta comitetului interministerial, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a atentionat pe ministri si sefii de autoritati de management ca ii considera responsabili pentru absorbtia in acest an a sase miliarde euro din fondurile europene, tinta stabilita anterior de Guvern.

"Va fac responsabili, pe ministri si sefi de autoritati de management, sa ajungeti la aceasta tinta", a spus premierul, in sedinta comitetului interministerial pentru fonduri UE.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului.

El a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri