Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, va avea vineri primele intalniri cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, in cadrul vizitei pentru a cincea evaluare a acordului de tip preventiv semnat in primavara anului trecut, conform Mediafax.
Evaluarea este programata pentru perioada 24 aprilie - 7 mai, dar Jeffrey Franks soseste miercuri in Romania.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca nu se asteapta la discutii ternsionate la nivelul bancii centrale.

In ceea ce priveste cel mai important subiect din negocierile cu Guvernul, reintregirea salariilor, consilierul guvernatorului a reluat opinia, deja exprimata de alti oficiali ai bancii centrale, ca economia are nevoie de un impuls pe partea de consum. Astfel, Vasilescu a lasat sa se inteleaga ca BNR va sustine, cel putin partial, o majorare a salariilor bugetarilor.

A cincea evaluare va fi si ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care a fost seful misiunii pentru Romania din 2009, finalizand cu succes precedentul acord incheiat in primavara anului trecut. Franks va fi inlocuit din vara de olandezul Erik de Vrijer.

Guvernul va incerca sa convinga reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene ca evolutia economiei si executia bugetara vor oferi suficient spatiu pentru a aplica reintregirea salariilor bugetarilor, prin majorarea acestora cu circa 16%.

Datele pe primele trei luni nu indica o situatie favorabila majorarii salariilor, deficitul bugetar situandu-se in apropiere de 0,6% din PIB, dar istoric cifrele se imbunatatesc in luna aprilie, cand se efectueaza platile de impozit aferente primului trimestru.

Guvernul a fixat pentru acest an o tinta de deficit de 1,9% din PIB calculat dupa metodologia cash si are obligatia de a se incadra sub 3% din PIB dupa metodologia ESA 95.

Potrivit celor mai recente date, deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 4,11% din PIB pe cash si 5,2% din PIB potrivit metodologiei ESA.

Institutul National de Statistica a anuntat pentru 2011 un PIB de 578 miliarde lei, iar Comisia Nationala de Prognoza a publicat in prognoza intermediara de primavara o estimare de PIB pentru acest an de 609,6 miliarde lei.

Pentru rectificarea bugetara programata pentru aceasta vara va fi utilizata insa prognoza de PIB din varianta finala pe care CNP o va publica dupa consultarile cu misiunea de evaluare.

Potrivit unor surse oficiale, CNP estimeaza ca deflatorul PIB va fi mai mare de 3,7%, cat a anuntat in prognoza interimara, astfel ca si fara modificarea cresterii economice, estimata acum la 1,7%, PIB s-ar putea plasa mai sus de 609,6 miliarde lei, chiar undeva spre 620 de miliarde lei.

Pana la data de inchidere a misiunii de evaluare, 7 mai, Ministerul Finantelor va avea si executia interimara a bugetului aferenta lunii aprilie, mai putin unele date de la institutiile autofinantate, a caror executie nu se vede automat in conturile trezoreriei.

Chiar daca Guvernul va fi obligat sa ia inca din mai o decizie privind majorarea salariilor bugetarilor, pentru a nu cere prea multe derogari de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, raportul de evaluare va intra spre aprobare in board-ul FMI spre finele lunii iunie.

Intre timp, la Bucuresti se va organiza la mijlocul lunii iuni intalnirea constituentei olandeze din FMI si Banca Mondiala, din care fac parte, alaturi de Olanda, Armenia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania si Ucraina. La eveniment vor participa guvernatorii si ministrii de finante din tarile membre.

Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

Incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat la inceputul lunii aprilie ca Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate si listate la bursa, iar ordinea in care aceste societati vor fi vandute va depinde de propunerile intermediarilor selectati.

Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).

Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min, derulata in martie, va fi reluata, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni).

Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri