"In primul trimestru din 2012 am importat gaze rusesti la 390 de dolari si ceva pe mia de metri cubi. Este un pret simpatic in raport cu pretul la care importa Romania (peste 490 dolari - n.r.), dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif, astfel ca tariful la consumatorii finali la noi este mai mare ca in Romania. Noi ne simtim confortabil in relatia cu partenerii rusi. Ne oferim sa fim mediatori intre Romania si Rusia", a afirmat Lazar, care ocupa si pozitia de ministru al Economiei.

In Romania, companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare. Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia. Cosul pentru companii este compus in proportie mai mare de gaze de import, in timp ce populatia primeste mai multe gaze produse intern.

Ministrul roman al Economiei, Lucian Bode, a afirmat, in conferinta, ca in scurt timp Romania va incepe exproprierile in vederea constructiei unei conducte de gaze de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iasi-Ungheni.

Constructia conductei va costa 20 milioane de euro, din care partea Romaniei va fi de circa 12 milioane de euro.

Citeste si:

Prin conectarea sistemelor de gaze, Republica Moldova ar putea sa asigure consumul "partii din dreapta a tarii", a adaugat Lazar.

"Ne permitem sa avem o relatie cu concernul rus Gazprom si sa ajutam si Romania", a spus Lazar, adaugand ca realizarea acestui proiect este singura sansa a Chisinaului de a se conceta la retele energetice europene.

Romania importa cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preturi de aproape trei ori mai mari fata de gazele extrase intern. O alta ruta de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt nesemnificative.

Problema pretului de import al gazelor este discutata la nivel politic in Bucuresti, deocamdata fara ca politicienii sa fi gasit o solutie pentru reducerea tarifelor.