Guvernul a eliminat obligatia impusa firmelor si persoanelor fizice care solicita autorizatii pentru fabricarea, prelucrarea si comercializarea metalelor si pietrelor pretioase de a obtine in prealabil si un aviz privind dotarea sediilor si calificarea personalului din partea organizatiei patronale, informeaza Mediafax.
Obligatia impusa pana in prezent in acest sens a fost eliminata printr-o hotarare aprobata recent de Executiv.

Modificarea este argumentata de Guvern prin faptul ca aceasta obligatie incalca Directiva UE care stabileste ca exercitarea unei activitati nu poate fi conditionata de interventia directa sau indirecta a operatorilor concurenti, inclusiv in cadrul organismelor consultative.

Conform legii, operatiunile cu metale pretioase, cu aliajele acestora si cu pietre pretioase, efectuate de persoane fizice sau juridice ca activitati permanente ori profesionale, sunt autorizate pe perioada nedeterminata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Autorizatii sunt emise pentru fabricarea, producerea, prelucrarea, vanzarea, cumpararea, tranzactionarea ori pastrarea in depozit metalelor pretioase, aliajelor acestora si pietrelor pretioase, inclusiv bijuterii.

Astfel de autorizatii sunt eliberate si pentru introducerea sau scoaterea in/din tara de metale pretioase si bijuterii, precum si pentru marcarea bijuteriilor si utilizarea in interes industrial a metalelor pretioase si a aliajelor acestora.

Normele legale aplicate pana in prezent stabileau ca la cererea de autorizare adresata ANPC, persoana fizica si cea juridica trebuie sa anexeze si avizul eliberat de organizatiile patronale legal constituite, care sa ateste ca sediile secundare sunt organizate si dotate corespunzator specificatiilor operatiunilor desfasurate si, dupa caz, ca personalul utilizat este calificat profesional in domeniu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri