Inflatia anuala a coborat in aprilie la un nou minim istoric, de 1,8%, in contextul ieftinirii alimentelor, in timp ce preturile au crescut fata de martie cu doar 0,07%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta in aceasta saptamana ca in aprilie-mai inflatia ar putea face un nou minim istoric, de 2%, poate si mai putin, pentru ca ulterior efectul de baza sa impinga rata anuala spre 3,8%.

Banca centrala nu a modificat prognoza de inflatie pentru 2012 si 2013, avand in vedere ca "inflatia s-a instalat confortabil in intervalul din jurul tintei". BNR estimeaza pentru sfarsitul anului o rata anuala de 3,2%.

In aprilie, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,1% fata de martie, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.

Dintre alimente ouale s-au scumpit cel mai mult, peste 16%, cartofii s-au ieftinit cu 3,6%, iar celelalte alimente au inregistrat scaderi ale preturilor sub 1%.

Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inflatia nu ar trebui sa ne mai faca probleme pana in 2014, iar incepand din al doilea semestru al acestui an ar trebui sa se stabilizeze in jurul nivelului de 3%.

Estimarea BNR pentru inflatia la sfarsitul acestui an este de 3,2% si de 3% pentru 2013.

"Prognoza noastra este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in anul 2014 intrevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora de anul viitor", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Afla mai multe detalii din raportul trimestrial asupra inflatiei din urmatorul articol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri