Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,59% in februarie, un nou minim istoric, dar fata de ianuarie preturile au crescut cu 0,64%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de prima luna a anului, in februarie preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,4%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,1%, scrie Mediafax.

Cele mai mare cresteri de preturi la alimente au fost consemnate la oua - cu 12,7%, legume si conserve de legume (5,77%), categorie in care la cartofi cresterea a fost de 5,72%.

Fructele s-au scumpit cu 4,48%. Singurul produs al carui pret a scazut fata de ianaurie a fost mierea de albine.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare s-au inregistrat cresteri, de pana la 1%, la aproape toate categoriile - imbracaminte, incaltaminte, produse de uz casnic etc. Cel mai multe s-au scumpit tigarile - 1,4%, iar singurele articole cu pret mai mic decat in ianuarie au fost frigiderele si congelatoarele.

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (martie 2011 - februarie 2012) fata de precedentele 12 luni (martie 2010 - februarie 2011) determinata pe baza IPC este de 5,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,1%", se precizeaza in comunicatul INS.

Media estimarilor membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) arata ca rata anuala a inflatiei va cobori in februarie la 2,5%, nou minim istoric, de la un nivel de 2,75% pe an atins in ianuarie.

Opiniile exprimate de catre membri AAFBR in cadrul unui sondaj intern indicau estimari pentru rata anuala a inflatiei intre 2,1% si 2,9%.

In ianuarie preturile de consum au crescut cu 0,36%, in conditiile unei usoare ieftiniri a unor alimente de baza si a tarifelor la energie termica, iar inflatia anuala a continuat sa scada, atingand un nou minim istoric, 2,72%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Tendinte in evolutia activitatii economice in urmatoarele doua luni