Politica fiscala poate ajuta si completa politica de concurenta, mai exact, daca unele firme obtin un profit exceptional, prin fiscalitate se poate interveni pentru stabilizarea profitului, a precizat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Concurentei.
"Exista un comitet de lucru privind aceasta “windfall tax” (taxa impusa de guvern companiilor atunci cand mediul economic confera anumitor industrii obtinerea unor profituri suplimentare – n.r.), asa cum apare in scrisoarea de intentie catre FMI, si ea ar trebui sa aiba legatura cu cresterea preconizata a preturilor la energie dupa 2013. Daca apar cauze exceptionale, care duc la profituri exceptionale pentru companii, o parte din acei bani ar trebui sa se intoarca la buget. Daca o companie a facut profit pentru ca i-a crescut productivitatea, a gasit noi piete, e in regula, nu o taxeaza nimeni", a mentionat Voinea.

Acesta a spus ca exista o propunere, deocamdata la stadiul de discutie preliminara, ca atunci cand o companie obtine profituri exceptionale, dintr-o conjunctura a pietei, sa intervina un stabilizator automat al profiturilor.

"Astfel de reglementari exista chiar in patria economiei libere, Statele Unite, inca din 1979. Taxa este pentru protejarea consumatorului. Toate acestea vor face obiectul unor discutii la nivel de experti tehnici, inclusiv cu FMI si Comisia Europeana. In acest moment nu se califica nicio companie pentru impozitarea exceptionala pentru ca nu exista o legislatie in acest sens", a explicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor.

Declaratia acestuia vine in contextul in care guvernul a anuntat ca pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

Economistii si consultantii fiscali, prezenti saptamana trecuta la Intalnirile Wall-Street.ro, spuneau ca suprataxarea companiilor petroliere este doar un prim pas, iar in viitor este posibil sa asistam la noi propuneri de impozitare excesiva a bancilor sau de stabilire a unui pret fix la pompa pentru benzina si motorina.

“Politica de concurenta si cea fiscala au multe de zone interconectare si urmaresc un mediu economic stabil si predictibil, egal pentru toate firmele, la care se adauga cresterea bunastarii consumatorilor. La ministerul de Finante ma ocup de legislatia fiscala si imi propun sa imbunatatesc Codul fiscal fara a afecta resursele bugetare. Toate masurile care se pot lua in zona fiscala pentru a stabiliza mediul de afaceri vor fi luate fara a afecta bugetul”, a declarat Voinea, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia implinirii a 15 ani de activitate a Consiliului Concurentei.

Acesta a adaugat ca a infiintat un obicei in Ministerul Finantelor, cel al audientelor, prin care orice contribuabil poate avea acces la un demnitar care ii poate oferi un raspuns in domeniu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri