Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Gabriel Biris, a declarat, in cadrul unei conferinte, ca vointa din spatele legii preventiei este "exclusiv marketing politic", iar bonurile de masa si tichetele de vacanta au fost inventate de politicieni ca "o supapa de a mai indulci pilula amara a supraimpozitarii muncii prin cotele progresive".

Legea preventiei a intrat in vigoare in luna ianuarie 2018. Astfel, inspectorii de stat nu mai pot aplica amenzi la prima abatere, ci doar un avertisment, cu conditia ca societatile sa remedieze problemele intr-un anumit interval de timp.

Fostul secretar de stat in Ministerul Finanatelor, Gabriel Biris, a declarat, la Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii, ca "legea preventiei este precum aghiasma, te ajuta daca crezi in ea".

"Ca orice lege, ca sa produce efecte pozitive, trebuie sa fie si vointa ca sa produca efecte pozitive. Am dubii ca vointa din spatele legii preventiei este exclusiv de marketing politic. Vrei sa ajuti, faci altfel decat s-a procedat cu legea preventiei", a adaugat acesta.

Bonurile de masa, o sinecura data pe banii bugetului

In cadrul aceleiasi conferinte, Gebriel Biris a vorbit si despre bonurile de masa si tichetele de vacanta, pe care romanii le vor primii incepand de anul acesta.

"Bonurile de masa si tichetele de vacanta au fost inventate de politic ca o supapa de a mai indulci pilula amara a supraimpozitarii muncii prin cotele progresive. Au fost foarte populare pe vremea cand erau deductibile si neimpozabile. Era o modalitate sa ne platim angajatii, sa le dam o suma neta neimpozabila care sa mai fie si deductibila. Din aceasta activitate, tiparitorii de bonuri au facut un purcoi de bani. O sinecura data pe banii bugetului. In momentul in care au aparut constangerile bugetare, au inceput ba sa fie impozabile, ba sa se limiteze deductibilitatea. Incet, incet, avantajele fiscale ale bonurilor de masa s-au diminuat. Probabil ca vor mai exista", a declarat fostul secretar de stat.

Biris: Nu trebuie sa se delimiteze bacsisul platit cu cardul de bacsisul cash

Impozitarea bacsisului este, in continuare, un subiect sensibil pentru cei din HoReCa. In 2015, acesta a fost eliminat, iar de atunci, antreprenorii din industria ospitalitatii cer fiscalizarea lui. Gabriel Biris a declarat ca, in 2015, "nu impozitarea bacsisului a fost criticata, ci modul in care a fost introdusa".

Faptul ca reglementarea la noi pleaca de la premisa ca toti suntem hoti si trebuie sa scrii legile pentru hoti, faptul ca restaurantele au fost obligate sa isi puna angajatii sa arate cati bani au in portofel..umilitor..nu trebuia sa se intample asta. Trebuia sa se plece de la premisa de buna credinta. Si in cazul split TVA au plecat de la premisa ca suntem hoti. Aceasta abordare a dus la compromiterea unei masuri pe care, la vremea respectiva, cu totii am salutat-o. Si anume, o reglementare moderna si civilizata a acestui venit, bacsisul. Bacsisul nu poate fi considerat de natura salariala, dar este un venit. In mod normal, pe principiul contributivitatii la bugetul public, trebuie impozitat. Parerea mea este ca nu trebuie sa se delimiteze bacsisul platit cu cardul de bacsisul cash

Gabriel Biris

Acesta sustine ca, in cazul in care se va face delimitarea, "se va ajunge la absurditati, la excese si nu se va elimina o problema de fond". "In 2015, se inchideau restaurante pentru 3 lei. Trebuie facute niste reguli si aplicate cu ingaduinta, ca sa ai o chestiune care sa functioneze", a adaugat acesta.

Gabriel Biris sustine ca bacsisul trebuie inregistrat separat si nu trebuie sa intre in sfera TVA.

Biris: Avem o institutie care lupta impotriva a ceva ce nu stie nimeni ce e

Reglementarea bacsisului trebuie sa inceapa cu definirea acestuia. "Nu avem o definitie a bacsisului", a spus Gabriel Biris.

In acest context, fost secretar de stat a reamintit ca "frauda" nu este definita in legislatia fiscala, iar Directia Generala Antifrauda Fiscala lupta impotriva a ceva ce nimeni nu stie ce este.

"Cunoasteti (institutia - n.r.) antifrauda. Stiti ca frauda nu este definita in legislatia fiscala. Avem o institutie care lupta impotriva a ceva ce nu stie nimeni ce e", a precizat Gabriel Biris.

In anul 2015, Guvernul a decis sa fiscalizeze bacsisul, acesta urmand sa fie evidentiat pe un bon fiscal separat si taxat cu 16%. Masura a nemultumit mediul de afaceri, astfel ca ministrul Finantelor de atunci, Eugen Teodorovici, a luat hotararea de a renunta la impozitarea bacsisului.

Sursa foto: Agerpers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri