Romania a coborat in ultimul an cu trei locuri, pana pe 53 din 59 de tari, intr-un top al competitivitatii economice realizat de scoala de business IMD din Elvetia, care nu plaseaza niciun stat din zona euro pe primele cinci pozitii, ocupate de Hong Kong, SUA, Elvetia, Singapore si Suedia.
Suedia este urmata de Canada si Taiwan, iar Germania a obtinut cel mai bun scor intre statele zonei euro, fiind plasata pe locul 9, potrivit Bloomberg, conform Mediafax.

Topul este realizat in baza unor interviuri cu 4.200 de directori executivi din cadrul companiilor internationale.

Pe ultima pozitie de alfa Venezuela, perceputa de catre manageri mai putin competitiva decat Grecia, in pofida dificultatilor de proportii istorice cu care se confrunta statul mediteranean. Grecia ocupa insa penultimul loc.

Pozitia Romaniei in clasament s-a deteriorat pe toate criteriile principale de departajare, insa cea mai abrupta schimbare a perceptiei companiilor straine vizeaza infrastructura. Astfel, Romania a coborat cu opt pozitii de pe 42 pana pe 50, in privinta perceptiei privind infrastructura.

Studiul releva totodata scaderea increderii companiilor straine in performantele economice, eficienta guvernului si a mediului de afaceri, criterii care plaseaza Romania pe locul 52 in randul celor 59 de tari.

Dintre statele vecine, Ungaria se plaseaza pe 45 in topul competitivitatii, Bulgaria pe 54, iar Ucraina pe 56.

Romania este perceputa drept mai putin competitiva decat Kazahstanul (locul 32), Turcia (38) sau Rusia (48).

titutionale pentru restrangerea sectorului public si eliminarea coruptiei, dar si restaurarea increderii in sistemul politic.
Celelalte doua tari din zona euro care au apelat la ajutor financiar international, Irlanda si Portugalia, se plaseaza pe locurile 20, respectiv 41, in timp ce Spania, care se lupta cu o criza bancara si recesiune, se afla pe locul 35.

Studiul subliniaza si situatia SUA, care in pofida dificultatilor financiare, economice si politice din ultimii ani ramane o forta care trage in sus economia mondiala intr-o perioada tulbure.

"Competitivitatea SUA are un impact profund asupra intregii lumi, deoarece interactioneaza in moduri unice cu orice alta economie, avansata sau emergenta. Nicio alta natiune nu poate exercita un asemenea efect asupra lumii. Europa este impovarata de austeritate si de fragmentarea politica, in timp ce blocul economiilor emergente nu si-a atins inca potentialul", comenteaza pentru Bloomberg Stephane Garelli, directorul Centrului International pentru Competitivitate din cadrul IMD.

Marea Britanie se plaseaza pe locul 18 in topul competitivitatii, Franta pe 29, iar Italia pe 40. Japonia ocupa pozitia 27, cu trei locuri in urma Chinei.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri