Ofertele bancilor au insumat 1,25 miliarde lei, iar valoarea programata a fost de 600 milioane de lei.

Prin licitatia de joi, Trezoreria a redeschis o emisiune lansata in martie, cu scadenta in aprilie 2014.

Randamentele pentru aceasta scadenta au inregistrat a treia crestere consecutiva, de la minimul de 5,50% inregistrat in aprilie. Ministerul a vandut si la inceputul lunii astfel de titluri, platind un randament de 5,73%.

Unii dealeri se asteptau ca administratorii datoriei publice sa accepte o crestere modica a costului de finantare la o emisune de dimensiuni mai reduse.

Citeste si:

Administratorii datoriei publice vor sa imprumute in luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.

La urmatoarea licitatie, programata pentru luni, Trezoreria va scoate la vanzare certificate la un an, de 800 milioane lei.

Finantele au imprumutat de la inceputul anului 35,86 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.