Preturile productiei industriale, in scadere

Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au scazut in luna mai cu 0,1% fata de aprilie, dar comparativ cu mai 2011 sunt in crestere cu 6,7%, a anuntat marti Instituul National de Statistica (INS).

"Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au scazut (fata de aprilie, n.r.) cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,3%. Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret in industria extractiva (+0,5%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,4%), in industria prelucratoare (+0,1%). La productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat preturile au scazut cu 1,1%", se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria bunurilor intermediare (1,1%), a bunurilor de capital (0,7%), a bunurilor de folosinta indelungata (0,6%) si industria bunurilor de uz curent (0,6%). Industria energetica a inregistrat o scadere de 2%, scrie Mediafax.

Fata de mai 2011 s-au remarcat, pe sectoare de activitate, cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (29,2%), in industria prelucratoare (7,4%), cea extractiva (4%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,3%).

Pe marile grupe industriale cresteri semnificative au fost consemnate la produsele din industria energetica (10,2%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (5,6%), industria bunurilor intermediare (5,2%), a bunurilor de capital (4,7%) si a bunurilor de folosinta indelungata (4,1%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri