Piata neagra s-a plasat la 13% in ianuarie, la 13,4% in martie si la 13,3% in luna mai, conform sursei citate.

"Se remarca scaderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 puncte procentuale in iulie fata de mai, la 17,7%) si o crestere semnificativa a comertului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 pp mai mult in iulie fata de mai, pana la 23,2%). Alte tendinte inregistrate in mai se acccentueaza in iulie. Astfel, Serbia ramane principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 2,9 pp comparativ cu mai. De asemenea, ponderea produselor cu timbre fiscale moldovenesti continua sa se afle in scadere. Din punct de vedere regional, se inregistreaza o crestere semnificativa in Sud-Est (cu 4,3 pp, la 8,1%). Vest ramane regiunea cea mai afectata de comertul ilicit (31,5%), urmata de Nord-Est (22,4%) si Sud-Vest (18.9%)", a declarat intr-un comunicat directorul Novel Research, Marian Marcu.

Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania si Moldova, a declarat in comunicat ca spera ca trendul descrescator sa continue.

La randul sau, Adrian Popa, director Corporate&Regulatory Affairs BAT Romania, a spus ca in iulie 2010 contrabanda se situa la circa 21%, in ianuarie 2010 la peste 36% si ca un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda echivaleaza cu 30 milioane euro taxe suplimentare platite la buget.

Pentru reducerea contrabandei, producatorii de tigari propun aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, instituirea unor mecanisme de verificare in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, unde nu exista puncte de control vamal, atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarii produselor de contrabanda in piete, targuri sau pe strada, confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activitati ilicite si distrugerea masinilor modificate.

Studiul a fost prezentat vineri la Giurgiu, unde a avut loc un eveniment legat de finalizarea unui stagiu de formare pentru 20 de agenti vamali din Republica Moldova instruiti de Autoritatea Vamala Romana pentru operatiuni de control in trafic.