Contrabanda cu tigari continua sa creasca. Duty-free-urile devin principala sursa de comert ilegal

Comertul ilicit cu tigarete a crescut la 14,2% din piata in luna septembrie, fata de12,9% in iulie si 13% in ianuarie, potrivit ultimului studiu al companiei de cercetare Novel Research, scrie Mediafax.

"In septembrie, duty-free confirma trendul ascendent din ultimele luni si devine principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la 26,7%, comparativ cu 23,2% in iulie. Scaderea semnificativa a produselor provenite din Serbia, pana la 23,4%, fata de 32% in luna iulie, vine pe fondul cresterii contrabandei in duty-free, ambele surse afectand in special regiunile de Vest", a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

Raman relativ constante ponderea produselor cu timbru de Moldova (26,2% fata de 22,4% in iulie) si ponderea celor provenite din Ucraina (19,3% in septembrie, comparativ cu 17,7% in iulie).

"Cresterea traficului ilicit pe frontierele de Nord Est si a traficului cu produse tip duty free provenite din Grecia, via Bulgaria arata ca este nevoie de intensificarea eforturilor concertate ale institutiilor competente in combaterea contrabandei, in aceste zone vulnerabile. In acest context, este important de precizat ca, in urma disponibilizarilor si a posturilor blocate, Vama si Politia de Frontiera se confrunta cu serioase deficiente de personal operativ", a declarat intr-un comunicat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications la JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la producatorul de tigari BAT Romania crede ca chiar si in conditiile cresterii contrabandei cu tigarete in septembrie cu 1,3 puncte procentuale, media lunara a pietei negre in acest an se situeaza la circa 13,4%, incadrandu-se in nivelul relativ constant inregistrat incepand din ianuarie 2012.

"Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont ca in urma cu un an, in luna septembrie, comertul ilicit cu tigarete se situa la 11,8%", a mai spus Popa.

Sorana Mantho, director Corporate Affairs la Philip Morris Romania si Bulgaria afirma ca, potrivit unui studiu realizat de KPMG anual, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, comertul ilicit cu tigarete se situa, in 2011, la 10,4% din piata totala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri