Am inceput ziua de business cu o stire relevanta atat din punct de vedere economic, cat si politic: bulgarii au inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, in contextul crizei datoriilor de stat. Care este argumentul principal? Aderarea la uniunea monetara nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri. Ce opinie aveti: in cazul nostru, e bine ori rau sa aderam euro? Este euro o cale sanatoasa sau doar un drum cu urcusuri si coborasuri?
Contextul principal al dezbaterii de astazi: premierul Boyko Borisov si ministrul Finantelor Simeon Djankov au spus ca decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernari de la Sofia, este o consecinta a deteriorarii conditiilor economice si incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alaturi de schimbarea "decisiva" a opiniei publice din tara privind adoptarea euro, la inceputul celui de-al treilea an de austeritate.

Contextul specific al dezbaterii: intr-o intalnire de astazi cu ambasadorii romani, presedintele Traian Basescu a sustinut ca Romania si toate statele din zona non-Euro trebuie sa gaseasca formula de a participa la sistemul de supraveghere bancara propus pentru zona Euro, astfel ca Bucurestiul trebuie sa faca prioritate din indeplinirea conditiilor de trecere la Euro. "Experienta de 8 ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf cu UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public si o exprim si acum, in fata dumneavoastra, si anume aceea ca Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se accelereaza". De asemenea, cea mai recenta declaratie a unui membru al Executivului Ponta spune ca intrarea Romaniei in zona euro va fi stabilita dupa alegeri, in functie de contextul intern si international (Florin Georgescu, ministru al Finantelor Publice). Romania are ca obiectiv aderarea la moneda euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014.

Opinia moderatorului, pe scurt: in ciuda aparentei, si ma refer aici la cateva motivatii economice puternice (costuri de tranzactionare mai mici, disparitia unor riscuri valutare, scaderea ratelor dobanzilor proiectul monetar Euro ramane unul 100% politic, asa cum sunt si vor ramane pentru intotdeauna declaratiile unor politicieni (fie ca ii cheama Borisov, Georgescu sau Basescu) despre acest subiect. De aici trag concluzia ca euro nu are cum sa fie o moneda autentica si sanatoasa. Adoptarea euro va ramane o decizie politica, nu una bazata pe rationament economic.

Va propunem sa ne raspundeti la Intrebarea Saptamanii de pe Wall-Street.ro: ce opinie aveti: este bine sa aderam adoptam euro intr-un orizont apropiat? Ar fi mai bine sa stam deoparte, precum au facut bulgarii? Credeti in avantajele si argumentele economice ale aderarii la Euro? Credeti in proiectul monetar EURO?

Noi, jurnalistii de la Wall-Street, adresam in fiecare zi sute de intrebari oamenilor de afaceri, analistilor si tinerilor antreprenori. Insa este tot mai importanta pentru noi opinia cititorilor. Vrem sa intelegem mai profund parerile utilizatorilor. Scriem pentru cititori si vrem sa va cunoastem mai bine.

Asa s-a nascut conceptul de INTREBAREA PENTRU CITITORII WALL-STREET. Dezbatere propusa si moderata de Claudiu Vrinceanu, redactor sef la wall-street.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri