Presa elena scrie ca aproape 8 din 10 studenti greci care deja s-au inscris la universitati din Cehia si Slovacia, vor acum sa fie admisi la studiu in facultatile din Romania si Bulgaria, datorita costurile scazute de trai.

Totodata, in afara de studentii greci, si alti tineri europeni aleg sa studieze in cele doua tari din aceleasi motive, reusind astfel sa economiseasca bani, noteaza greekreporter.com.

In 2008, cand recesiunea globala a inceput, interesul tinerilor greci de a studia in tari populare precum Marea Britanie, Italia, Franta, Germania si Statele Unite ale Americii a scazut semnificativ comparativ cu tarile balcanice. In 2011 erau 2.339 de studenti greci in universitatile din Bulgaria, Romania, Slovacia si Cehia, fata de doar 1.315 in 2007.

Numarul acestora este de asteptat sa urce brusc la aproape 2.600 in acest an, in conditiile in care Grecia intra in cel de-al cincelea an de recesiune, iar ultimele masuri de austeritate presupun noi taieri in cheltuielile guvernamentale, fiind afectata si educatia.

Cele mai populare specializari din tarile balcanice in randul studentilor greci sunt medicina (28%), dreptul (24%), stiintele tehnice (20%) si economia (16%).