Marius Ghenea contrapropune Fiscului: Pierderile mari la bugetul de stat pornesc chiar DINAUNTRUL institutiei

Propunerea secretarului de stat Liviu Voinea conform careia romanii ar putea fi recompensati daca vor transmite ANAF informatii privind fapte de evaziune este condamnata, mai mult sau mai putin voalat, de aproape intreg mediul de afaceri din Romania. Cel mai recent exemplu este Marius Ghenea, fondator FiT Distribution. El vine, in raspunsuri acordate wall-street.ro, cu o contrapropunere indrazneata pentru Fisc.

“O masura mult mai eficienta si mai lucrativa ar fi, in opinia mea, sa se ofere premii sau stimulente chiar pentru acei angajati ai Fiscului care transmit informatii despre colegii sau sefii lor de la Fisc implicati in evaziune fiscala, pentru ca pierderile mari la bugetul de stat se pare ca pornesc chiar de acolo, dinauntru, asa cum vedem si din presa, din scandalurile de coruptie si evaziune in care sunt implicati fosti sau actuali sefi ai Fiscului. Cred ca de acolo ar trebui pornit...”, spune Marius Ghenea.

Practic, el invita Fiscul sa creeze “turnatori” chiar in randurile proprii si nu in randul populatiei.

wall-street.ro a urmarit acest subiect pe mai multe planuri. Antreprenorii, la unison, vocifereaza impotriva proiectului propus de secretarul de stat si atentioneaza ca aceasta lege ar crea un univers similar cu cel descris de Orson Wells in romanul “1984”, o societate predispusa spre abuzuri si spre turnatorie/razbunari personale.

Mai mult, wall-street.ro este singura publicatie din Romania care a discutat cu Fiscul suedez care a subliniat faptul ca “recompensele date in schimbul informatiilor sunt CONTRAPRODUCTIVE”. Anterior, Liviu Voinea sustinea ca un sistem similar cu cel propus de el este functional si in Suedia.

Marius Ghenea este de acord ca Fiscul din Romania, ca si in orice alta tara, trebuie sa gaseasca cele mai bune metode pentru a imbunatati colectarea si pentru a ii penaliza pe cei care evita sa isi plateasca taxele datorate.

“Totusi, aceasta metoda nu mi se pare cea mai potrivita, mai ales in Romania, unde domneste oricum un climat de neincredere sociala, care nu poate decat sa sporeasca, pe baza unor astfel de masuri. Cred ca ceea ce lipseste Romaniei mult mai mult decat taxele necolectate la buget este increderea intre oameni si intre diversele categorii sociale, coeziunea si solidaritatea pe care le vedem mult mai puternice la alte natiuni. Iar implementarea unei astfel de masuri ar face, indirect, mai mult rau Romaniei decat bine, cred eu, prin afectarea suplimentara a acestei coeziuni si asa destul de subrede”, sustine antreprenorul, fondator al unor magazine precum PCFun.ro sau FashionUp.ro.

Cum ti se pare contrapropunerea antreprenorului roman? Consideri ca evaziunea porneste CHIAR din sanul Fiscului?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri