Statul suedez nu ii recompenseaza pe cetatenii care ofera informatii Fiscului cu privire la actele de evaziune fiscala, intrucat o astfel de masura ar fi contraproductiva, a declarat Martin Solvinger, Area Manager la departamentul de Combatere a Evaziunii Fiscale de la Agentia Fiscala Suedeza (Skatteverket), pentru wall-street.ro.
Saptamana trecuta, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Liviu Voinea, a mentionat ca romanii ar putea fi recompensati in cazul in care vor transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii.

Liviu Voinea a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii. El a anuntat ca va pleca peste doua saptamani in tara nordica pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare si pentru a analiza modelul suedez de impozitare a proprietatii.

“Statul suedez nu ofera recompense oamenilor. Ar fi contraproductiva o asemenea initiativa si nu vrem o astfel de societate in care fiecare sa urmareasca pe fiecare. Intr-adevar primim ponturi pe email, scrisori despre persoane sau companii care nu si-ar fi platit impozitele, dar nu promovam o politica de recompensare a celor care ofera astfel de informatii”, a precizat Martin Solvinger.

Potrivit Skatteverket, aproape 1.600 de suedezi si-au declarat averile din paradisurile fiscale in 2011, pentru a evita plata penalizarilor. Astfel, Fiscul suedez a colectat de la acestia taxe in valoarea de circa 130 milioane euro.

Numarul persoanele care isi declara averile este in crestere, intrucat Agentia Fiscala Suedeza a intensificat schimbul de informatii cu autoritatile din paradisurile fiscale.

Rezultatele pozitive obtinute de Fiscul suedez s-au datorat in special noilor trate fiscale, care de altfel nu sanctioneaza persoanele care nu si-au declarat inca averile, ci numai pe cele ce sunt descoperite. Suedia este tara cu cea mai ridicata rata de impozitare din Europa, insumand aproape 56% din venituri.

Conform unui sondaj realizat de Fiscul suedez, 6 din 10 cetateni cred ca amploarea evaziunii fiscale este o problema grava in societate, in timp ce una din 10 persoane considera ca nu este o problema. Totodata, 14% dintre respondenti au raspuns ca ei si-ar ascunde veniturile de la taxare daca ar avea posibilitatea.

Studiul releva faptul ca doar unul din sase suedezi sunt de acord ca sistemul de impozitare este simplu. Persoanele care sunt nemultumite de sistemul fiscal sunt cele care inregistreaza venituri mari, liberi profesionistii si cele care sunt foarte interesate de impozite.

Cum arata proiectul „Denuntatorul la Fisc” in America

Luisiana Dobrinescu, avocat in cadrul societatii de avocatura Dobrinescu Dobrev, spune ca in America, programul „whistle-blower” functioneaza de aproximativ 30 de ani, majoritatea autoritatilor publice si numeroase organizatii non-profit sustinand campanii de denuntare in domenii precum cultura corporatista, protectia mediului, securitate nationala, sanatate, familie, servicii bancare, evaziune si sisteme off-shore.

Cea mai mare recompensa a fost acordata de I.R.S. pentru denuntarea in 2009, de catre Bradley Birkenfeld, a unei scheme masive de evaziune fiscala, prin dezvaluirea unui numar de 4.500 de detinatori de conturi bancare secrete.

Ponta: Paratul functioneaza in alte tari. La noi mege delatiunea

Premierul Victor Ponta crede ca ideea Ministerului Finantelor de a strange informatii de la cetateni ar putea incuraja delatiunea si nu va functiona la fel de bine cum se intampla in strainatate.

Prim-ministrul a declarat ca in strainatate sistemul respectiv se bazeaza pe spiritul civic al cetatenilor. "Ideea cu paratul functioneaza in alte tari. Nu stiu daca functioneaza la noi pentru ca acolo functioneaza pe un spirit civic. La noi s-ar putea sa functioneze pe spiritul delatiunii", a mentionat premierul.

Ponta a precizat si ca i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, sa prezinte mai intai Guvernului astfel de idei si abia apoi sa le faca publice prin intermediul presei.

foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri