Evident ca dorinta lui Iliescu nu s-a mai indeplinit, in conditiile in care Romania a intampinat mari dificultati in a trece la economia de piata si numai in primii doi ani de dupa Revolutia din 1989, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 18,5%.

La mai bine de 22 de ani de la aceasta vointa curajoasa a autoritatilor romane, un inalt oficial din Ministerul de Finante, secretarul de stat Liviu Voinea, propune ca romanii sa fie recompensati in cazul in care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii. Iar ca model de inspiratie pentru domnul Voinea a fost tot poporul suedez.

Legislatia romaneasca, astazi

Legislatia romanesca ofera posibilitatea procedurala ca o persoana sa sesizeze Fiscul sau organele de cercetare penala de existenta unor posibile incalcari ale legii.

Spre exemplu, art. 97 din Codul de procedura fiscala reglementeaza metoda de control fiscal inopinat, care consta in verificarea faptica si documentara, ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea in prealabil a contribuabilului.

De asemenea, conform art. 108 din Codul de procedura fiscala, organele fiscale au posibilitatea sesizarii organelor de urmarire penala in legatura cu constatarile efectuate cu ocazia inspectiei fiscale si care ar putea intruni elemente constitutive ale unei infractiuni. "Insa, in conditiile in care cheltuirea banului bugetar este atat de iresponsabil efectuata, sentimentul zadarniciei devine coplesitor, iar tendinta care se manifesta in randul contribuabililor nu este una de responsabilizare si conformare, ci dimpotriva, una de greva fiscala", opineaza Luisiana Dobrinescu, avocat in cadrul Dobrinescu Dobrev.

Concluzia sa este elocventa: ce bun ca fiecare dintre noi ar avea ceva de denuntat, cat timp la capatul celalalt nu este nimeni care sa asculte cu adevarat?

Citeste si BIG BROTHER: statul te vrea informator!