Rectificare de buget: Crestere economica de 1% in acest an

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole, informeaza Mediafax.

Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.

Veniturile bugetului de stat sunt astfel prognozate in scadere cu 1.095 milioane lei, prin scaderi la sume obtinute din taxa pe valoarea adaugata (un minus de 1,3 miliarde lei, din care un miliard lei vor reprezenta insa alocari suplimentare catre bugetele locale pentru programul Cornul si Laptele, invatamantul special, drepturi salariale castigate in instanta, clasa pregatitoare in scoli, asistentii persoanelor cu handicap, furnizarea energiei termice pentru populatie si achitarea de arierate), sume primite de la UE in contul platilor efectuate (un minus de 1,47 miliarde lei), la impozitul pe venit si salarii (un minus de 103,5 milioane lei) si la venituri din capital (un minus de 100 milioane lei). Pentru arierate, banii vor fi alocati autoritatilor locale in doua transe, respectiv pana la 10 decembrie (pentru administratii care nu pot acoperi drepturile salariale din venituri proprii) si dupa aceasta data.

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majoreaza rezulta din accize (210 milioane lei), inchirierea benzilor de frecventa 4G (908,2 milioane lei), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentand in principal varsaminte din venitul net al Bancii Nationale a Romaniei), alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 59,8 milioane lei, cheltuielile cu bunurile si serviciile sunt majorate cu 98,6 milioane lei, iar cheltuielile cu subventiile agricole sunt ridicate cu 143 milioane lei, la care se adauga 257 milioane lei pentru plati nationale directe in sectorul vegetal. O suma de 450 milioane lei va fi alocata judetelor "dupa o metodologie" aprobata de ministrul Finantelor pentru achitarea platilor restante. Cele mai mari sume vor fi acordate judetelor Bacau, Bihor, Botosani, Buzau, Dambovita, Dolj, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Suceava, Teleorman, Vrancea.

Pentru datoriile spitalelor, cu termen de plata mai vechi de 90 zile, vor fi alocate 147 milioane lei.

Fondurile de rezerva se diminueaza cu 109,6 milioane lei, iar banii alocati din TVA pentru constructia de baze sportive in mediul rural vor fi mai putini cu 100 milioane lei.

Raportat la bugetul consolidat, veniturile cresc cu 1,35 miliarde lei, cu scaderi de 1.095 milioane lei la bugetul de stat, 4,8 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si 205 milioane lei la bugetul asigurarilor pentru somaj si cresteri de incasari de 2,5 miliarde lei la bugetele locale si 136 milioane lei la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Cheltielile bugetului general consolidat cresc insa in aceeasi suma, cu 1,35 miliarde lei, respectiv la bugetul de stat (307 milioane lei), bugetele locale (2,5 miliarde lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (70 milioane lei) si bugetul Fondului asigurarilor sociale de sanatate (136 milioane lei).

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri