Castigul salarial mediu net a crescut in octombrie, fata de luna anterioara, cu 14 lei (0,9%), la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate in transporturi aeriene, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in transporturi aeriene castigul mediu a fost de 3.953 lei, iar in hoteluri si restaurante de 846 lei, potrivit Mediafax.

"In luna octombrie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2012 ca urmare a acordarii de prime, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai mari cresteri au fost consemnate in extractia carbunelui si in extractia minereurilor metalifere - 21,2%, respectiv 13,1%. INS noteaza majorari intre 5% si 7,5% in transporturi aeriene, alte activitati extractive, alte activitati industriale, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport si intre 2,5% si 5% in fabricarea articolelor de imbracaminte, tranzactii imobiliare, fabricarea de mobila, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, colectarea si epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scaderi au fost de 25,9% (in extractia petrolului brut si a gazelor naturale), 17,8% (fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului), respectiv 7,2% (fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice).

Reduceri intre 2% si 3,5% au fost raportate in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, alte activitati de servicii, informatii si comunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu fata de septembrie in invatamant (6,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul mediu net a crescut cu 6,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri