Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca viitoarele privatizari ale unor companii de stat, precum Cupru Min, vor fi facute prin atragerea de parteneri, si nu prin vanzarea resurselor nationale, anunta Mediafax.

"Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privati sau prin privatizari, cum sunt Oltchim si Cupru Min. Unde vorbim de zacaminte, trebuie sa fie parteneriate, iar nu vanzarea resurselor", a afirmat Vosganian dupa ce a preluat conducerea ministerului de la fostul detinator, Daniel Chitoiu.

In privinta Cupru Min, el a adaugat ca viitoarea privazizare ar putea fi facuta prin parteneriat, astfel incat statul sa contribuie cu resursele de cupru sau cu infrastructura, iar partenerul strain cu fonduri.

"Fiecare din parti isi aduce contributia, partea romana poate aduce resursa sau o infrastructura deja existenta, iar partenerul sau partenerii, investitiile si modernizarile tehnologice", a apreciat ministrul Economiei.

Producatorul de cupru Cupru Min Abrud a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita, in prima parte a acestui an, din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.

Fie ca ministri s-au numit Ion Ariton ori Daniel Chitoiu, 2012 a fost anul faptelor si al argumentelor anti-proprietate privata. Chiar si Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au decis sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea pe Bursa a 10% din Transgaz (TGN), argumentul fiind practic acelasi vehiculat in ultimul deceniu: „nu este momentul prielnic”.

Pe subiectul privatizarilor, citeste si Cele 7 motive absurde care se opun privatizarii: cat timp veti mai sufoca proprietatea privata?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ponta ii arata usa lui Vosganian: "Poate sa plece"