"Toata lumea asteapta sa crestem salariile si acestea, intr-o maniera miraculoasa, vor duce la cresterea cererii, cererea duce la cresterea PIB-ului bazat pe import. O crestere a PIB bazata pe import in Romania atata vreme cat avem 4% (deficit de cont curent - n.r.), nu mai avem spatiu de majorare si, mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa procedam din nou la o corectie si ati vazut cat de greu este corectia. Inseamna sa iei ceea ce ai dat. Din punct de vedere politic este aproape o sinucidere dupa ce ai dat ceva sa iei. Este dificil si sa nu mai dai sau tot timpul trebuie sa promiti ceva, apoi sa mai si iei ceea ce ai dat anterior. Poti sa dai zeci de explicatii ca nu se poate. Din punct de vedere economic, nu este usor pentru ca economia acum accelereaza in momentul in care dai, la fel decelereaza in momentul in care iei. Multiplicarile merg in sens negativ", a explicat Isarescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca majorarile salariale decise in decembrie nu au pus si nu pun in pericol echilibrul macroeconomic, iar acest lucru nu deriva din faptul ca cineva da o prognoza, ci din calcule si evaluari de aceasta natura. Guvernatorul BNR a precizat ca majorarile salariale efectuate se incadreaza in program, de aceea sunt si sprijinite de Fondul Monetar International.

"Depinde si de politica monetara, dar istoric si teoretic uitandu-ne si la prezentul din economia mondiala, politica monetara are impact limitat asupra cresterii economice. O crestere a masei monetare, la nivel teoretic, in functie si de climat, dar probabilistic se duce cam 80% in inflatie si numai 20% in crestere economica. Altminteri cresterea masei monetare deriva din cresterea economica, dar daca tu stimulezi cresterea masei monetare cu gandul ca are cine stie ce impact pozitiv asupra crestereii economice este o iluzie si un risc major pentru ca apoi corectia ei (...) cand scade masa monetara si mai ales cand o bruschezi, cand o reduci atunci aproape sigur duce la descrestere economica", a mai spus Isarescu.

Bugetarii au primit in luna ianuarie salarii majorate cu 7,4% in luna ianuarie, iar pensiile au crescut cu 4% in februarie.