Bugetul multianual al UE, aprobat de Consiliul European este "mai degraba rezultatul lasitatii, al lipsei de viziune si de incredere in proiectul european", a declarat, duminica, europarlamentarul PSD Corina Cretu, vicepresedinte al grupului socialist din PE, transmite Mediafax.
Cretu a spus ca decizia s-a luat pentru a se evita o noua amanare, care "ar fi insemnat un semnal catastrofal pentru pietele internationale si investitori".

"Romania, de exemplu, pierde un miliard de euro la capitolul dezvoltare regionala, in conditiile in care exista deja decalaje imense fata de vechile state membre. Nu e un cadru multianual bazat pe solidaritate intre tarile europene si fata de propriii cetateni. Cat priveste agricultura, subventiile sunt perfuzii pentru supravietuire in cazul agriculturii romanesti, nu solutii durabile la deficitul de competitivitate", a comentat europarlamentarul PSD.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a indemnat Parlamentul European, care trebuie sa se pronunte pe tema acordului privind bugetul UE, sa isi asume responsabilitatea si sa nu respinga documentul, conform AFP.

Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scadere bugetara din istoria Blocului comunitar. Comisia Europeana solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro.

Presedintele Traian Basescu a prezentat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care leprimeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

"Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde, este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere de 18% este un lucru foarte bun si este si cel mai important procentaj de crestere dintre toate cele 28 de state", a precizat Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax ca este foarte dezamagit de rezultatul final al alocarii bugetare UE petru Romania, care este prezentat sa para mai bun, dar de fapt este foarte rau fata de propunerea initiala a Comisiei Europene si practic nu s-a obtinut niciun euro in plus fata de noiembrie, iar" legenda cu presedintele Basescu mare negociator a murit".

Bugetul UE "nu poate trece de Parlamentul European, care are ultimul cuvant, conform Tratatului de la Lisabona", a avertizat Cretu.

Europarlamentarul PSD a explicat ca Parlamentul European poate aproba sau respinge, cu majoritate de voturi, pozitia Consiliului, fara a putea adopta amendamente pentru cadrul multianual.

In caz de neaprobare de catre Parlament, Comisia Europeana propune un buget anual bazat pe plafoanele si liniile directoare prevazute de bugetul in curs pentru 2013. Parlamentul poate sa propuna, in acest caz, amendamente la proiectul Comisiei, iar daca exista dezacord cu Consiliul, se convoaca un comitet de conciliere.

In caz de mentinere a dezacordului, Comisia prezinta un nou proiect de buget. Daca de aceasta data Consiliul respinge si Parlamentul aproba, Parlamentul decide ca autoritate bugetara. In cazul in care nu poate fi adoptat bugetul anual, cheltuielile la nivelul Uniunii se efectueaza in baza unui buget lunar calculat in functie de plafoanele maximale ale anului precedent impartite la cele 12 luni, a detaliat procedura europarlamentarul PSD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri