Negocierile pe marginea bugetului multianual al Uniunii Europene de abia acum o sa inceapa, in conditiile in care Parlamentul European a votat miercuri o rezolutie in plen prin care a respins concluziile Consiliului European din februarie, a spus pentru wall-street.ro eurodeputatul Petru Luhan.
"Este impropriu spus ca Parlamentul European a respins bugetul pentru 2014-2020. Aceasta rezolutie analizeaza concluziile Consiliului de luna trecuta si pregateste calea unor negocieri viitoare cu Consiliul", explica Luhan.

Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.

Practic, acest document a trasat directiile pe care Parlamentul European urmeaza sa le adopte in negocierile urmatoare.

Eurodeputatul Petru Luhan sustine ca prin aceasta rezolutie Parlamentul European a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca "doreste un buget consistent, modern, flexibil, capabil sa genereze crestere economica si locuri de munca".

Ca urmare, votul asupra Cadrului Financiar Multianual va avea loc probabil in vara si "acela este important", precizeaza eurodeputatul PDL.

Ce risca Romania daca reincep negocierile?

Romania a obtinut in urma negocierilor din februarie de la Bruxelles un buget de aproape 40 miliarde euro, pentruu perioada 2014-2020, in timp ce bugetul UE pentru aceeasi perioada este de 960 miliarde euro, prima scadere din istoria Uniunii Europene.

Romania a obtinut un buget mai mare cu aproape 20% fata de exercitiul financiar 2007-2013, avand astfel a doua crestere din UE in ceea ce priveste sumele alocate.

De aceea, o renegociere a sumelor ne poate aduce un buget mai mic, in opinia eurodeputatului.

"Pentru Romania ar fi avantajos sa se adopte bugetul in forma propusa de Consiliu deoarece vom avea parte de a 2-a crestere din UE in ceea ce priveste sumele alocate. In plus va fi eliminat riscul de neadoptare a CFM (Cadrul Financiar Multianual), fapt ce ne va pune in situatia de a avea in 2014 acelasi buget ca si in 2013 (actualizat cu rata inflatiei), buget net inferior celui prevazut in februarie de catre Consiliu", avertizeaza Petru Luhan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri