"Este impropriu spus ca Parlamentul European a respins bugetul pentru 2014-2020. Aceasta rezolutie analizeaza concluziile Consiliului de luna trecuta si pregateste calea unor negocieri viitoare cu Consiliul", explica Luhan.

Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.

Practic, acest document a trasat directiile pe care Parlamentul European urmeaza sa le adopte in negocierile urmatoare.

Eurodeputatul Petru Luhan sustine ca prin aceasta rezolutie Parlamentul European a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca "doreste un buget consistent, modern, flexibil, capabil sa genereze crestere economica si locuri de munca".

Citeste si:

Ca urmare, votul asupra Cadrului Financiar Multianual va avea loc probabil in vara si "acela este important", precizeaza eurodeputatul PDL.

Ce risca Romania daca reincep negocierile?

Romania a obtinut in urma negocierilor din februarie de la Bruxelles un buget de aproape 40 miliarde euro, pentruu perioada 2014-2020, in timp ce bugetul UE pentru aceeasi perioada este de 960 miliarde euro, prima scadere din istoria Uniunii Europene.

Romania a obtinut un buget mai mare cu aproape 20% fata de exercitiul financiar 2007-2013, avand astfel a doua crestere din UE in ceea ce priveste sumele alocate.

De aceea, o renegociere a sumelor ne poate aduce un buget mai mic, in opinia eurodeputatului.

"Pentru Romania ar fi avantajos sa se adopte bugetul in forma propusa de Consiliu deoarece vom avea parte de a 2-a crestere din UE in ceea ce priveste sumele alocate. In plus va fi eliminat riscul de neadoptare a CFM (Cadrul Financiar Multianual), fapt ce ne va pune in situatia de a avea in 2014 acelasi buget ca si in 2013 (actualizat cu rata inflatiei), buget net inferior celui prevazut in februarie de catre Consiliu", avertizeaza Petru Luhan.