Bugetul pe 2016 va avea o regula foarte clara si stricta, respectiv ca nu vor exista cheltuieli de la bugetul de stat daca acestea sunt eligibile pentru fonduri europene, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a precizat ca astfel se poate degreva bugetul si mari absorbtia.

"Bugetul anului 2016 va avea o regula foarte clara, stricta: nu va exista niciun fel de cheltuia din bugetul de stat care poate fi facuta pe bani europeni. Obligatia fiecarui minister in parte va fi aceea ca orice activitate care este eligibila pe fonduri europene s-o treaca in aceasta categorie pentru a degreva bugetul de stat. Asta este o regula de la care nu vreau sa fac niciun fel de rabat", a afirmat marti Teodorovici, dupa o intalnire cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, relateaza Mediafax.

El a aratat ca sunt foarte multe activitati in economie care au fost finantate de la bugetul de stat in ultimii ani si ca acest lucru trebuie sa inceteze. "Sunt bani europeni alocati pentru aceste activitati si in acest fel degrevam bugetul de stat, sunt sute de milioane de euro care pot fi folosite din bani europeni. Daca facem aceasta abordare inca de la inceputul noului ciclul financiar, Romania are aceasta sansa, pe de o parte sa aiba absorbtie de 100%, pe de alta parte banii din constributia initiala sa-i folosim in zone unde este nevoie si sa nu revenim asupra unor masuri luate prin Codul Fiscal", a mai spus Teodorovici.

Reprezentantul Guvernului a punctat ca in Ministerul de Finante se va infiinta un departament care va avea doua activitati principale, de identificare a cheltuielilor care pot fi taiate fara sa a afecta "bunul mers al economiei" si a unui mod mult mai eficient de a cheltui banul public. "Sunt doua functii moderne, Italia a facut o astfel de strucutra si a economisit 20 miliarde euro din bugetul propriu. Sper ca ordonanta sa fie adoptata saptamana viitoare in Guvern", a mai spus ministrul de resort.

Guvernul incepe in august sa lucreze la bugetul pe 2016

Guvernul va incepe in august sa construiasca legea bugetului pentru anul 2016, dupa rectificarea de buget de la finele lunii iulie, astfel incat sa prezinte proiectul si partenerilor financiari internationali, pentru ca FMI si CE sa-si dea acordul, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Noi incepem deja, dupa ce terminam rectificarea de buget, in august incepem proiectul legii de buget pe 2016. Categoric, daca in octombrie trebuie sa fie gata, el trebuie sa fie discutat cu partenerii internationali, deci in modul in care octombrie va fi trimis spre Parlament (...) Noi le-am spus (institutiilor financiare internationale – n.r.) ca suntem deschisi sa discutam, aici la Bucuresti sau la Bruxelles, nu conteaza, ii vom invita la discutii. Este nevoie ca modul in care noi creionam bugetul sa fie confirmat si de partenerii internationali", a afirmat Teodorovici marti, dupa o intalnire cu comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu.

Intrebat daca reprezentantii FMI mai vin la Bucuresti pana la incheierea acordului in septembrie, ministrul a afirmat ca nu poate spune el acest lucru, intrucat este decizia FMI. "Pe 14 iulie va fi Ecofin, intalnirea ministrilor de finante, vom vedea atunci care este decizia Comisiei Europene si dupa aceea vom astepta si decizia Fondului Monetar. Logic este sa inchei ceea ce ai in bune conditii pentru a putea discuta despre alt acord", a precizat Teodorovici, fiind intrebat daca Romania mai poate solicita un nou acord cu FMI in conditiile in care acesta nu se incheie cu succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri