CE a imbunatatit prognoza privind somajul din Romania

Comisia Europeana (CE) a modificat prognoza privind rata somajului in Romania la 6,9% pentru acest an si 6,8% pentru 2014, fata de estimarea de 7,3% avansata in toamna pentru ambele perioade, imbunatatirea situatiei de pe piata fortei de munca fiind insa incetinita de conditiile economice dificile.

"In pofida climatului economic dificil, somajul a fost redus de la 7,4% din forta de munca (grupa de varsta 15-74) in 2011 la 7% in 2012. Totusi, din moment ce masurile active privind piata fortei de munca vor ramane de mica anvergura si nu vor fi bine tintite, somajul nu este asteptat sa se reduca semnificativ in perioada de prognoza", noteaza Comisia Europeana in prognoza economica de iarna prezentata vineri.

CE anticipeaza ca somajul in randul tinerilor, aflat in prezent la cota de 23%, se va reduce usor in acest an, dar va ramane la un nivel ridicat.

Cresterile salariale vor fi mai importante in acest an in sectorul public decat in sectorul privat, pe fondul reintregirii salariilor bugetarilor, noteaza CE.

Cresterea salariala medie din sectorul privat va fi de aproximativ 5% in fiecare dintre cei doi ani, insa costul fortei de munca va scadea anul viitor datorita cresterii productivitatii, anticipeaza executivul european.

Rata somajului in forma ajustata sezonier s-a redus in decembrie cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara, la 6,5%, iar comparativ cu decembrie 2011 este in scadere cu un punct, numarul somerilor in varsta de 15-74 ani ajungand la 661.000 de persoane, potrivit datelor anuntate de INS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce măsuri va adopta Grecia pentru susținerea economiei
Setari Cookie-uri