Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie s-a incheiat cu un excedent similar celui inregistrat in aceeasi perioada din anul precedent, respectiv 1 miliard de lei, reprezentand 0,17% din PIB, anunta Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 15,98 miliarde lei, reprezentand 2,6% din PIB, au fost cu 1,8% mai mici comparativ cu ianuarie 2012 in termeni nominali si cu 0,2 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale s-au redus cu 6,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, in principal, ca urmare a decalarii termenului de plata a impozitului pe profit la data de 25 martie 2013. Evolutii favorabile s-au inregistrat la impozitul pe venit (+16,0%), accize (+27,7%), contributii de asigurari (+8,7%).

Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, veniturile nefiscale au urcat cu 27,2%, cresterea inregistrandu-se labugetul de stat (+21,6%) si la institutiile autofinantate (+17,7%), in timp ce la bugetele locale au fost mai mici cu 0,4%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 220 milioane de lei, cu 140 milioane de lei mai putin fata de ianuarie 2012.

Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 14,94 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, Comparativ cu luna ianuraie a anului trecut, cheltuielile s-au redus in termeni nominali cu 2,2% si cu 0,2 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Au fost inregistrate cresteri la cheltuielile de personal (+16,4%) ca urmare a reconstituirii cu 8% a salariilor personalului bugetar incepand cu luna iunie 2012 (cu plata in iulie) si cu 7,4% in luna decembrie 2012 (cu plata in ianuarie 2013). Cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 13%, ca urmare a cresterilor la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate datorita platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

De asemenea, cheltuielile cu dobanzi si subventii au crescut cu 40,2%, respectiv cu 43,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 1 miliard lei de lei.

Guvernul a construit bugetul pentru acest an avind in vedere un deficit de 2,1% din PIB.

Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit de 14,8 miliarde lei, respectiv 2,52% din PIB, usor peste tintele stabilite cu Fondul Monetar International, de 14,66 miliarde lei si 2,4% din PIB, Finantele aratand ca la nivel relativ diferenta a provenit din revizuirea PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri