Numarul locurilor de munca vacante a scazut in trimestrul patru al anului trecut cu 3.300 fata de precedentele trei luni, la 23.200, dar comparativ cu aceeasi perioada din 2011 a fost mai mare cu 1.600 de posturi, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul patru de 0,55%, in scadere cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2011, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale, scrie Mediafax.

"In trimestrul IV 2012, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,62%), administratie publica (1,26%), respectiv in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,02%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,12%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (7.300 locuri) din numarul total al posturilor vacante, iar rata a luat valoarea de 0,71%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 4.700 locuri vacante se regasesc in sanatate si asistenta sociala, 3.100 in administratie publica, iar 500 in invatamant.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile din industria extractiva, respectiv in cele de tranzactii imobiliare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si alte activitati de servicii.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in invatamant (-0,35 puncte procentuale), respectiv in activitatile de servicii administrative si suport (-0,32 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,23 puncte procentuale), respectiv activitatile de sanatate si asistenta sociala (+0,16 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, diminuari au cunoscut activitatile din invatamant (-1.300), respectiv cele din industria prelucratoare si cele de servicii administrative si suport (-700 pentru fiecare in parte). In sens contrar s-au evidentiat cresteri ale numarului locurilor de munca vacante in sanatate si asistenta sociala (500 locuri), urmate de activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (200).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai accentuate cresteri in sanatate si asistenta sociala (+0,68 puncte procentuale, respectiv +2.000 locuri vacante), respectiv in activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,43 puncte procentuale, respectiv 400 locuri vacante).

La polul opus, rata si numarul locurilor de munca vacante au cunoscut cele mai semnificative diminuari in informatii si comunicatii (-0,4 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante), respectiv in agricultura, silvicultura si pescuit (-0,39 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante).

In trimestrul IV 2012, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,76%), respectiv de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (0,71%), iar la polul opus s-au situat ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (0,28%) si cele aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,36%).

Cele mai multe locuri de munca vacante au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (5.900 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.000 locuri vacante). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (1.000 locuri vacante).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri