Scandalul carnii de cal, care a debutat la inceputul acestui an, a dus la o scadere a vanzarilor de carne de vita cu pana la 10% pe plan local, in timp ce exporturile de carne de vaca si cal se situeaza aproape de zero, potrivit datelor furnizate de patronatele din domeniu. In plus, vanzarile de lapte au scazut cu peste 40%, scandalul laptelui cu aflatoxina provocand producatorilor pierderi de zeci de milioane de euro.

“Tot ce ni se intampla este din cauza ca suntem competitivi. De exemplu, toate fabricile de carne din Romania sunt investitii noi, ultramoderne, la standarde de igiena foarte stricte. Prin aceste scandaluri este pusa in pericol securitatea alimentara a Romaniei. Ne uitam la vanzarile de carne din primele trei luni si sunt mai mici cu 15% fata de 2012”, spune Alexandru Jurconi, presedintele Pro Agro.

Care a fost replica Ministrului Agriculturii? Daniel Constantin considera ca recentele scandaluri alimentare reprezinta “un mare castig” intrucat acum se vorbeste mai mult despre agricultura si problemele acestei industrii.

“Orice lucru rau se poate transforma intr-unul bun. Astazi pe canalele de stiri, care pana acum erau bombardate de stiri politice, se vorbeste mai mult despre agricultura si problemele ei, despre calitatea hranei pe care o consumam in fiecare zi. Am invatat foarte multe lucruri pe care incercam sa le corectam”, crede Constantin.

Pe de alta parte, Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL, crede ca produsele romanesti ar trebui “protejate” in competitia cu brandurile straine.

“Am observat ca patriotismul nu este reglementat de Uniunea Europeana. Produsele romanesti ar trebui protejate asa ca haideti sa fim romani!”, adauga Cojocaru.

Directorul executiv al APRIL declara anterior pentru wall-street.ro ca detine informatii potrivit carora lanturi HoReCa si magazine nu mai doresc marfa romaneasca pe raft.