Vicepremierul Liviu Dragnea afirma ca romanii "ar trebui, ca natie", sa aiba "o alta abordare, mai pragmatica", privind exploatarea gazelor de sist, deoarece aceasta poate contribui la reducerea facturilor, indemnand oamenii sa se uite "mai cu atentie" la initiatorii protestelor pe aceasta tema.
"Aici ar trebui, ca natie, sa avem o altfel de abordare, mult mai pragmatica. Noi ne certam deocamdata in Romania, fara sa stim ce avem sub noi, daca avem gaz in subsol sau nu avem, fara ca cineva sa fie lasat sa faca prospectiuni", a declarat la Oradea, vicepremierul Liviu Dragnea (foto).

Dragnea a invocat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde se exploateaza gaze de sist, afirmand ca nu a auzit ca americanii sa se fi opus acestor exploatari, scrie Mediafax.

"Exploatarea si comercializarea gazelor de sist au facut ca pretul gazelor in aceasta tara, care - sigur - nu este asa de importanta ca Romania, sa scada foarte mult. Si n-am vazut demonstratii in America, n-am vazut cutremure in America, n-am vazut alunecari de teren", a afirmat Dragnea.

In ceea ce priveste posibilitatea exploatarii gazelor de sist in Romania, vicepremierul a spus ca romanii trebuie sa se uite "mai cu atentie" la cei care initiaza protestele fata de aceasta intentie.

"Totusi, suntem in 2013, si eu zic ca trebuie sa ne uitam mai cu atentie la cei care instiga la asemenea demonstratii, care au fost si prin zona Barladului, si probabil s-au incercat si in zona Constantei", a spus el.

Dragnea a afirmat ca exploatarea gazelor de sist poate fi o oportunitate care sa determine scaderea costurilor gazelor in tara, lucru de care ar beneficia atat consumatorii individuali, cat si cei industriali.

"Gazele de sist reprezinta pentru Romania o oportunitate pe care nici nu o banuim, si anume sa contribuie serios la dezvoltarea industriei, a economiei, pentru ca un pret al gazelor mai mic ar putea ajuta dezvoltarea economiei. Deci, ar trebui sa avem o abordare mult mai normala", a spus Dragnea.

Intrebat despre faptul ca Uniunea Europeana incurajeaza politicile verzi, Liviu Dragnea a spus: "Toti iubim Uniunea Europeana, dar ar trebui intai sa ne iubim tara", aratand ca romanii subventioneaza dezvoltatorii energiei verzi in cea mai mare pondere raportat la cetatenii celorlalte state din UE.

"Stiti cum e cu politicile verzi? Toti iubim Uniunea Europeana, dar ar trebui intai sa ne iubim tara. Romania este plina de sisteme din astea eoliene, asta implica si certificate verzi. In jur de 500 de milioane de euro pe an sunt dati pe certificatele verzi si nu-i da statul roman, ii dam noi, cetatenii, consumatorii. Si poate imi raspundeti dumneavoastra, daca ati fi actionari la combinatul siderurgic din Galati si ar trebui sa dati cateva zeci de milioane de euro pe an numai la certificatele verzi, credeti ca ati putea tine in functiune aceasta unitate? Sau Alro Slatina sau Tulcea?...", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a afirmat ca, dat fiind costul mare al certificatelor verzi, dar si faptul ca in energia verde nu sunt create locuri de munca, Guvernul intentioneaza sa reduca la jumatate contributia consumatorilor la sprijinirea beneficiarilor de certificate verzi.

"Toata lumea vorbeste de energia verde, e bine sa o dezvoltam, dar ar fi bine sa ne gandim si la noi. Deocamdata, energiile verzi au adus foarte mari avantaje pentru tara noastra, la doua - trei mori eoliene un paznic si din cand in cand plasa de sarma care este folosita la gard. Cam astea sunt marile avantaje ale energiei verzi, pe care Guvernul nu vrea sa le opreasca, numai ca pretul certificatelor verzi in Romania este cel mai mare din Europa. Si ne-am uitat si noi la Germania, la Spania, sa vedem ce se intampla, si decizia noastra este sa reducem la jumatate costul pe care trebuie sa-l suporte fiecare cetatean si fiecare consumator la factura lui", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a facut aceste precizari la Oradea in contextul in care aici, la fel ca la Arad, Timisoara, Cluj-Napoca, Vaslui si Barlad, au avut loc, joi seara, proteste fata de exploatarea gazelor de sist, la care au participat cateva sute de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri