Viitorul este evaluat mai pesimist ca acum 9 luni, in timp ce situatia materiala personala din prezent este evaluata la fel ca la ultima cercetare. Cu alte cuvinte lucrurile stagneaza si viitorul nu arata bine. Pe masura ce alegerile au ramas in urma si criza economica e prezenta tot mai mult, optimismul romanilor se reduce. Mai mult de 70% dintre romani nu vad o rezolvare a crizei mai devreme de 2 ani, iar aproape 40% nu mai devreme de 5 ani.

UE ramane, in ciuda intamplarilor recente din zona euro, un punct de referinta pozitiv. Romanii regasesc probabil in Europa sursa de prosperitate autentica. Problemele bancilor din Cipru afecteaza considerabil increderea romanilor in siguranta economiilor personale.

Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice, asistate de calculator. Volumul realizat al esantionului: 1.020 interviuri la nivelul populatiei adulte a Romaniei. Tipul esantionului: stratificat, cu selectie aleatorie a gospodariilor si selectie aleatorie a persoanelor - metoda "cea mai apropiata aniversare". Au fost efectuate ponderari ale esantionului la valorile cunoscute/reale din populatie pentru variabilele sex, varsta, marime localitate, regiune. Eroare statistica standard: 2,55%, la un nivel de incredere de 95%. Perioada in care a fost realizat sondajul: 12 – 17 aprilie 2013.