"In ultimul deceniu au fost inregistrate unele rezultate pozitive pe de o parte datorita luarii unor masuri specifice privind eficienta, dar pe de alta parte, din pacate, si din cauza efectelor crizei economice. Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor investitorilor straini, consumul de energie poate fi redus substantial in sectoarele industrial, comercial si casnic, iar in scurt timp trebuie luate decizii privind politicile pentru implementarea noii Directive europene din domeniul eficientei energetice.

"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", metioneaza sursa citata.

Pentru a atrage investitii in sectorul eficientei energetice, dar si in alte forme din lantul de valori energetice, Romania trebuie sa adopte un cadru legislativ caracterizat prin stabilitate, predictabilitate, transparenta si usurinta in aplicare.

FIC a fost infiintat in 1997 si are in prezent 124 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.