Romania are cele mai mari cheltuieli pentru investitii publice din Europa ca pondere in PIB pe ultimii 10 ani, dar valoarea investitiilor nu este corelata cu performanta acestora si se impun politici sectoriale coerente, potrivit lui Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei BM in Romania.
"Romania cheltuieste destui bani in investitii publice, sunt cele mai mari din Europa in ultimii zece ani ca pondere in PIB, dar exista o lipsa de corelatii intre performanta si nivelul investitiilor. Putem obtine un raport mai bun intre rezultate si resurse in cheltuielile publice, trebuie sa avem politici publice coerente la nivel sectorial, sa avem indicatori de performanta pentru a aloca resursele in sectoarele prioritare", a declarat marti Catalin Pauna, economist senior al reprezentantei Bancii Mondiale (BM) in Romania, citat de Mediafax.

El a aratat ca o alta zona cu probleme o reprezinta gradul redus de confirmare in ceea ce priveste colectarea veniturilor, cu un nivel printre cele mai mici din Europa.

"E o problema de administrare, pentru ca am schimbat destul de mult taxarile in Romania, dar tot nu avem o colectare care sa semnaleze un grad inalt de conformare", a spus Pauna.

Economistul a precizat ca aceste doua zone ar putea contribui la potentialul de crestere economica, daca problemele ar fi rezolvate.

Pauna a afirmat ca Banca Mondiala isi pastreaza prognoza de crestere economica a Romania pentru acest an la 1,6%, generata de un avans usor al cererii interne. In contextul economic negativ din Europa, exporturile nu vor avea o pondere importanta in cresterea economica.

Avansul economiei ar putea ajunge la la 2,2% in 2014 si, gradual, la 3-4% pe termen mediu.

"Cresterea economica poate fi substantial imbunatatita prin promovarea unor reforme de tip structural", apreciaza Pauna, care spune ca agricultura poate aduce 0,5-0,7 puncte procentuale la cresterea economica daca are un an bun.

Economistul Bancii Mondiale apreciaza ca presiunile inflationiste vor ramane, dar inflatia va avea o tendinta usoara de scadere.

"Sursele presiunilor inflationiste tin de calendarul liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica, vor fi efecte directe si indirecte datorita implicatiilor pe care le vor avea pentru cosul de consum. In opinia noastra, aceste presiuni sunt gestionabile printr-o monetara si fiscala disciplinate. Astfel, exista contextul pentru o usoara relaxare a dobanzii cheie", a mai spus Pauna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri