Tinerii au cele mai mari probleme sa isi gaseasca un loc de munca in Europa, ca urmare a crizei financiare care inca nu s-a incheiat pe continentul nostru, dar si din cauza ineficientelor sistemelor de educatie sau chiar a legislatiei deficitare. Somajul in randul tinerilor a atins cote alarmante in multe economii mari din UE. Ce planuri au europarlamentarii si ce beneficii ar putea avea in curand si tinerii romani?

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizeaza recent ca rata somajului la tinerii sub 25 de ani a atins un nivel de neimaginat, care necesita actiuni urgente, in contextul in care Spania si Grecia au rate ale somajului de peste 50% pe acest segment.

wall-street.ro a lansat o campanie prin care vrea sa atraga atentia asupra acestei afectiuni cronice care trage in jos economia europeana, ce masuri pot fi luate de catre eurodeputati, ce pot face autoritatile locale in acest sens si cum pot fi folosite fondurile strucurale pentru a stopa acest flagel.

De altfel, fostul secretar general al Natiunilor Unite Kofi Annan avertizeaza ca somajul in randul tinerilor din intreaga lume a atins un nivel dramatic, iar antreprenoriatul este una dintre solutiile la indemana pentru a rezolva aceasta problema planetara.



Chiar daca multe tari se confrunta cu rate ale somajului printre tineri de peste 30%, paradoxal exista sectoare, precum cel de IT, cu un deficit foarte mare de forta de munca, unde potrivit estimarilor UE, este nevoie de 700.00 de specialisti pana in 2015.

Ce planuiesc europarlamentarii pentru tinerii sub 25 de ani?

Potrivit eurodeputatului roman Ramona Manescu (PNL), una dintre masurile foarte importante la nivelul UE menite sa contracareze aceasta problema a fost initiata de Comisia Europeana si a fost discutata chiar la cea mai recenta reuniune a Consiliului.

Masura presupune alocarea a 6 miliarde euro, in cadrul unui plan de sapte ani, pentru a ajuta tinerii sa-si gaseasca un loc de munca. Astfel, statele membre, cele mai afectate de criza, vor putea redirectiona o parte din fondurile europene alocate in actuala perioada de programare, pentru proiecte menite sa combata somajul in randul tinerilor.

Totusi, pentru ca aceasta initiativa sa poata fi operationala incepand cu 1 ianuarie 2014, decizia finala trebuie sa fie luata, cel tarziu, la summit-ul din octombrie.

In prezent in Parlamentul European sunt discutate doua rapoarte ce vizeaza reducerea somajului in randul tinerilor. Primul este dezbatut in Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale este intitulat "Combaterea somajului in randul tinerilor: posibile solutii", in timp ce al doilea este discutat la Comisia pentru Educatie si Cultura si priveste "Implementarea Strategiei UE 2010-2012 privind Tinerii."

Potrivit Ramonei Manescu, eurodeputat ce face parte din ambele comisii (foto), masurile vizeaza incurajarea statelor membre sa initieze masuri de sustinere a intreprinderilor si organizatiilor care doresc sa participe la mecanismele de garantare pentru tineret, in stransa cooperare cu oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private.

Se urmareste si introducerea unor masuri de relaxare fiscala, subventii la costurile fixe asociate angajarii si posibilitatea accesului la finantare pentru formarea profesionala la locul de munca.

De asemenea, europarlamentarii doresc si elaborarea unor strategii nationale care sa vizeze tinerii neincadrati in profesie prin armonizarea programelor educationale si de formare profesionala cu cererea de pe piata muncii in vederea cresterii sanselor de angajare a tinerilor.

O a treia masura vizeaza sprijinirea activitatilor de liber-profesionist, in randul tinerilor, prin instituirea de stimulente si de conditii preferentiale pentru inceperea propriei afaceri, prin reducerea birocratiei si masuri fiscale favorabile.

"Si nu in ultimul rand, o alta masura promovata la nivelul UE care sprijina cresterea economica si crearea de noi locuri de munca se refera la flexibilitatea Bancii Europene de Investitii in acordarea imprumuturilor pentru IMM-uri", a declarat Manescu, pentru wall-street.ro.

Pe de alta parte, Traian Ungureanu, europarlamentar PDL, vorbeste despre documentul strategic de planificare nationala, unde Guvernul insereaza masurile concrete pe care doreste sa le indeplineasca pentru a ajuta economia nationala si, in functie de acest plan strategic, depind si banii alocati de UE.

"Documentul a fost transmis catre CE de la Ministerul Fondurilor Europene, are 167 de pagini, care nu contin nici o masura clara pentru contracararea somajului in randul tinerilor, pentru sprijinirea spiritului antreprenorial, pentru sustinerea somerilor care isi pierd locurile de munca datorita inchiderii unor companii", avertizeaza Ungureanu (foto).

Romania deocamdata nu se confrunta cu o situatie dramatica in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor, rata acestuia fiind de 22,2% la sfarsitul anului trecut, adica cu mult sub nivelul inregistrat in multe economii dezvoltate.

Cu toate acestea, tinerii romani au probleme sa isi mentina job-ul si din cauza legislatiei, a abuzurilor facute de angajatori sau a taxelor mari pe munca.

"Un nivel ridicat al contributiilor sociale este in general un factor care impiedica dezvoltarea rapida a pietei muncii", a declarat Rene Schob, managing partner Adevaris.

El considera ca angajatorii nu se uita in mod necesar si exclusiv la costurile fortei de munca, dat fiind ca unul dintre factorii care conteaza cel mai mult in alegerea unui angajat ramane totusi nivelul de pregatire.

"Sistemul educational nu a progresat din pacate in ultimii ani, iar tinerii profesionisti trebuie, in cele mai multe cazuri, sa fie instruiti complet de la zero la locul de munca. Acest training intern presupune costuri mult mai mari pentru angajatori decat costurile medii cu asigurarile sociale in Romania. Sansele de angajare ale tinerilor care debuteaza in campul muncii scad astfel in fata celor care au deja ceva experienta. Reducerea acestei diferente poate fi obtinuta prin promovarea sistemului dual de educatie, care combina teoria cu activitatea practica si care nu este inca dezvoltat suficient in Romania", a subliniat partenerul Adevaris.

Pe de alta parte, Rene Schob (foto) sustine ca angajarea tinerilor trebuie sa fie incurajata pe termen lung in Romania, cu atat mai mult cu cat, statistic vorbind, forta de munca activa este mult subreprezentata in raport cu segmentul pensionarilor.

"Exista diferite solutii de incurajare a incadrarii tinerilor care pot fi analizate. In Elvetia, de exemplu si in alte tari europene, cheltuielile sociale (cum ar fi contributia pentru pensii) sunt reduse sau chiar nu se aplica pentru angajatii cu varsta sub 25 de ani. O astfel de schimbare ar fi un stimulent clar pentru companiile care angajeaza tineri", a povestit specialistul Adevaris.

O alta masura ar fi aceea de a le da tinerilor posibilitatea sa-si deduca din impozitul pe venit costurile pentru programele de training sau continuarea studiilor, atunci cand suporta singuri aceste costuri.

"Tinerii profesionisti dornici sa-si creasca nivelul de pregatire ar fi astfel incurajati sa faca acest lucru chiar daca angajatorii nu le acorda suportul necesar", concluzioneaza Schob.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri