Tot mai multi investitori vad Europa Centrala si de Est drept o regiune plina de oportunitati, alternativa la pietele emergente "traditionale" precum Brazilia sau Asia, tarile din zona oferind spre privatizare active diverse, de la studiouri de film in Polonia la CFR Marfa si Posta in Romania.
In ochii a tot mai multi profesionisti in domeniul investitiilor si administrarii averilor, regiunea Europei Centrale si de Est ofera oportunitati variate, de la obligatiuni guvernamentale la cluburi sportive si studiouri de film, scrie Wall Street Journal (WSJ), potrivit Mediafax.

La sfarsitul anului trecut, guvernul polonez a scos la licitatie doua studiouri care se ocupa cu filme de animatie si documentare, la preturi de 100.000-200.000 de dolari.

"Lista poate continua la nesfarsit"

Studiourile din Polonia par insa "maruntisuri" comparativ cu activele scoase la vanzare de alte guverne. In Romania, guvernul a incercat sa vanda compania nationala de transport feroviar de marfuri pentru 81 milioane de dolari, in timp ce compania nationala de posta este de vanzare pentru 112 milioane de dolari, noteaza WSJ, ilustrand privatizarea CFR Marfa printr-o imagine cu un tramvai al liniei 32 din Bucuresti.
Turcia cauta un investitor interesat sa preia in administrare peste 1.200 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) de autostrazi.

"Lista poate continua la nesfarsit deoarece guvernele din aceasta regiune deruleaza programe agresive de privatizare, care includ centre de sanatate, producatori de ceramica si chiar o ferma de animale", noteaza WSJ.

Vanzarile de acest tip sunt, "desigur", incarcate cu riscuri si dificultati pentru investitorii straini, continua publicatia americana. Randamentul scazut oferit in alte parti ale lumii, precum castigul de 2% asociat titlurilor de Trezorerie SUA, creste insa interesul investitorilor pentru Europa Centrala si de Est, spun analistii.

Astfel, majoritatea tarilor din regiune nu au probleme in privinta atragerii capitalului. In ianuarie, o emisiune de obligatiuni de 1 miliard de dolari cu maturitatea la 10 ani efectuata de Polonia a atras oferte de 5 ori mai mai din partea investitorilor, iar o operatiune de finantare de 750 milioane euro desfasurata de Romania a fost suprasubscrisa de peste 4 ori, aminteste WSJ.

Pentru multi investitori, Europa de Est, cu oportunitati pentru investitii, datorii scazute si un cost redus al fortei de munca, pare mai atractiva decat vestul continentului, impotmolit in criza datoriilor de stat si o recesiune prelungita.

Vrei sa afli mai multe despre tendintele pietei de fuziuni si achizitii? Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri