Minerii sunt membri ai Federatiei Nationalã Mine Energie (FNME), condusa de Marin Condescu, care se afla in fruntea protestatarilor, alaturi de prim-vicepresedintele FNME Ion Ruset, fost senator PDL.

Protestatarii s-au strans in zona de sud a orasului, in jurul orei 12.00 si au pornit in mars pe Bulevardul Victoria, spre centrul orasului. Acestia ar urma sa ajunga la sediul Prefecturii Gorj, apoi la sediul Complexului Energetic Oltenia, Divizia Miniera, de unde ar urma sa se deplaseze catre sediul administrativ al companiei.

Pe traseu, protestatarii scandeaza lozinci impotriva managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, caruia i-au cerut demisia, scrie Mediafax.

Potrivit jandarmilor, care, alaturi de politisti, insotesc coloana de manifestanti prin oras, numarul protestatarilor este de aproximativ 4.000.

Federatia Nationala Mine Energie, condusa de Marin Condescu, anunta, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vor fi declansate proteste de amploare, in contextul in care de la 1 iunie programul de lucru al celor 19.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe saptamana, din cauza cererii scazute de energie pe baza de lignit.

Citeste si:

Conform Federati Nationala Mine Energie, decizia a fost luata de Laurentiu Ciurel fara consultarea sindicatelor si ar presupune diminuarea salariilor tuturor angajatilor cu 20%.

De asemenea, sindicatele reclama si "reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajati din randul personalului TESA au veniturile diminuate cu pana la 50%".

Reprezentantii Federatiei Nationale Mine Energie sustin ca niciuna dintre masuri nu a fost negociata, fiind comunicate sindicatelor doar dupa ce au fost aprobate de catre administratie, Federatia Nationala Mine Energie considerand ca aceste decizii reprezinta incalcari ale contractului colectiv de munca.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, declara recent ca "abia asteapta" o actiune de protest a minerilor pentru a merge in mijlocul acestora si a-i intreba daca sunt nemultumiti ca au scazut salariile pentru 800 de angajati TESA si au crescut pentru alti 1.500 de salariati tot din randul personalului TESA. Ciurel sustinea ca s-a dorit o reasezare a salariilor intre diferitele subunitati din CE Oltenia, care sa permita venituri egale pentru angajati aflati pe aceleasi posturi in locuri de munca diferite.

Managerul privat mai spunea ca printre cei afectati de reducerile salariale sunt liderii de sindicat, care sunt angajati pe post de inspector social si care, anterior, aveau venituri lunare si de 15.000 de lei. Ciurel sustinea liderii sindicali vor fi angajati conform pregatirii lor profesionale si vor fi platiti ca atare.