Fondurile mutuale salveaza fermierii de pierderile cauzate de seceta sau grindina

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind infiintarea fondurilor mutuale pentru agricultura, prin intermediul carora fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari, scrie Mediafax.

"Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani", a declarant ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a aratat ca fermierii vor fi acoperiti, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata.

"Fermierii vor avea posibilitatea, pe langa societatile de asigurari, sa cotizeze la un fond mutual creat si sprijinit de catre Comisia Europeana pe baza unui ONG care va fi infiintat, costurile de functionare urmand sa fie suportate pentru o perioada de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurala pe care Romania le va avea la dispozitie", a spus Constantin.

Fondul se poate crea de catre fermierii care detin cel putin 30% din suprafata agricola a Romaniei, autoritatile incurajand toti fermierii sa adere la acest fond.

Ministerul Agriculturii are deja programate intalniri cu asociatiile de fermieri, care cunosc legislatia si care si-au exprimat dorinta de a adera la acest fond odata ce el va fi infiintat, potrivit ministrului.

Fondul se constituie din 65% contributie nationala si a Uniunii Europene si 35% din contributia membrilor.

"De exemplu, daca in productia pe care un fermier o inregistreaza intr-un an obtine o diferenta de 100.000 de euro fata de anul trecut, fermierul poate sa-si acopere aceasta diferenta, numai daca pierderea este incadrata intr-o anumita cauza pe care noi o vom defini in perioada urmatoare prin norme metodologice. Fermierul poate sa-si recupereze de la fondul mutual intreaga suma de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca si contributie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii si 35.000 euro din contributiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmand ca statul dupa aceea 75% din acei 65.000 de euro sa recupereze din fonduri europene", a precizat Constantin.

El a mentionat ca cei care nu cotizeaza la fondul mutual vor primi in continuare de la stat 20% din contributia stabilita pentru ceilalti fermieri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri