Discursul mult asteptat al directorului executiv al FMI, Christine Lagarde, de la pupitrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a starnit reactii divergente in randul economistilor. Zeci de analisti si bancheri au asteptat ca sefa FMI sa detalieze paradigma de crestere prin care Fondul va incerca sa aduca la turatie maxima motoarele economiei romanesti. Insa, discursul a fost controversat.

Dupa o scurta prezentare plina de elogii la adresa sefei FMI facuta de guvernatorul Mugur Isarescu, Christine Lagarde a sustinut o prezentare la pupitrul BNR, inconjurata de oficiali guvernamentali, inclusiv premierul Victor Ponta, de analisti, bancheri si jurnalisti.

Lagarde a multumit guvernatorului pentru multitudinea de date biografice enuntate, "date usor de gasit pe wikipedia", incepandu-si asfel prezentarea prin care a facut o radiografie a economiei romanesti, a punctat atuurile pe care Romania le are si a expus riscurile pe care le intampina in continuare economia mondiala.

Directoarea executiva a FMI a amintit despre progresele facute de Romania in ultimele doua decenii, despre rolul integrarii europene si despre potentialul economic al tarii.

Care sunt cele mai importante declaratii facute de Christine Lagarde cu privire la situatia si viitorul economiei:

"Vestile bune sunt ca cele mai mari riscuri par sa fi trecut. Insa, sunt in continuare multe piedici pe drumul spre o crestere puternica si sustenabila la nivel global".

"Pe ansamblu, economia globala ar trebui sa creasca cu 3,1% in acest an, la fel ca in 2012".

"Exista de asemenea riscuri ca incetinirea economiei in pietele emergente ar putea dura mai mult decat am anticipat".

"Amintiti-va cat de departe ati ajuns. Amintiti-va transformarea istorica din ultimele doua decenii. Cand zidurile au cazut si usile catre Vest s-au deschis, tarile si oamenii acestei regiuni s-au schimbat pentru totdeauna. 1989 a fost un an de cotitura pentru regiune si pentru Romania, care s-a inclinat decisiv spre o economie mai deschisa, cu institutii mai moderne, imbratisata de Europa".

"Acum, la cinci ani de la inceperea crizei, ce a fost mai rau a trecut. Majoritatea tarilor din regiune au revenit la crestere, la fel si Romania".

"Lectia este in mod sigur sa nu intoarceti spatele integrarii europene. Da, integrarea aduce cu sine riscuri. Aceste pot fi gestionate. Da, Europa se confrunta cu una dintre cele mai mari incercari. Aceste pot si trebuie sa fie confruntate impreuna. Cred cu tarie ca integrarea este o mare oportunitate si este viitorul corect pentru Europa de Est".

"Casa voastre si viitorul vostru este in familia europeana. In acelasi timp, miza pentru Romania este mai mare, are mai mult de castigat comparativ cu tarile din vecinantate".

"Tara voastra are un potential economic imens. Un potential care abunda de resursele naturale de energie. Are o pozitie strategica la Marea Neagra care asigura o deschidere in afara Europei. De asemenea, aveti forta de munca plina de energie si in mare parte neangajata. Participarea la piata muncii este printre cele mai mici din UE, la 64% si este mai mica pentru femei".

"Romania a stabilizat cu succes economia dupa ce a fost lovita puternic de criza. Asta a implicat decizii dificile, dar v-ati ocupat de rezolvarea problemelor si a realizat o inversare extraordinara a dezechilibrelor macroeconomice. In cei trei ani, Romania a redus deficitul bugetar mai mult de 6% din PIB si a iesit din procedura UE de deficit excesiv".

"Peste toate cele spuse, drumul spre prosperitate cere determinare. Daca criza ne-a invatat ceva, este faptul ca politicile intreprinse necesita timp pentru a schimba ceva si pentru a genera crestere economica".

Cum va arata viitorul acord cu FMI?

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, citata de Mediafax.

"Acordul poate merge pe doua planuri - consolidare bugetara si reformele structurale (... ) In ceea ce priveste societatile aflate sub controlul statului, unele ar trebui privatizate, iar altele restructurate. Acesta este un program de disciplina, care poate justifica de ce FMI continua intelegerea cu titlu preventiv", a spus Lagarde la Bucuresti, la o intalnire cu presa.

Directorul general al FMI a insistat si pe importanta fondurilor europene pentru infrastrcutra, care ar trebui utilizate integral.

"Fondurile europene nu au fost utilizate si ar trebui sa fie folosite pentru a avea drumuri, alta infrastructura, ca sa asigure un mediu prielnic pentru investitii in Romania", a continuat Lagarde.

Cum au comentat economistii discursul sefei FMI?



Florin Citu
: "Nu am vazut nimic nou in acest discurs. A fost vehiculata aceeasi idee veche ca Romania face parte din Uniunea Europeana, care este un catalizator pentru economia noastra. Dar este greu sa cred acest lucru, cata vreme la 7 ani de la integrare romanii inca au restrictii de munca in multe tari din UE. A fost pur si simplu o vizita de curtuazie si nu cred ca suntem speciali pentru faptul ca sefa FMI ne-a vizitat. Cum ar spune Shakespeare, a fost mult zgomot pentru nimic".

Dan Armeanu (foto): "A fost un discurs in care s-au exprimat multe idei, la modul general, despre situatia actuala a economiei si foarte putine directii noi sau solutii de revenire a economiilor aflate in recesiune. Nu a reiesit din prezentare care este noua paradigma a finantelor sau care sunt liniile viitoare de dezvoltare sustinute de FMI atat pentru economia romaneasca cat si pentru cea mondiala".

Ionut Dumitru: "A fost un discurs bun, in care a punctat toate atuurile Romaniei si a scos in evidenta potentialul tarii de a creste. Acum avem o situatie macroeconomica stabila, dar riscurile pot veni atat de la greselile pe care putem sa le facem in plan intern, dar si din mediul extern, care in acest moment este foarte provocator".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri