Presedintia a publicat miercuri hotararea CSAT din 5 februarie privind avizarea privatizarii CFR Marfa, in document afirmandu-se ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".
Potrivit hotararii publicate pe site-ul Presedintiei, la sectiunea CSAT - hotarari emise de Consiliu, CSAT avizeaza proiectul de HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

In articolul 2 al hotararii se arata ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Hotararea CSAT mai cuprinde si solicitarea catre Ministerul Transporturilor de a include in contractul de privatizare clauze potrivit carora cumparatorul se obliga, sub sanctiunea rezolutiunii contractului si plata unor daune interese, sa mentina obiectul de activitate al CFR Marfa si sa intreprinda toate masurile necesare pentru indeplinirea de catre companie, pe toata durata sa de existenta, a obligatiilor de natura strategica ce ii revin potrivit legislatiei in vigoare, protocoalelor si acordurilor nationale si internationale.

Aceste obligatii mentionate in hotarare sunt nevoile de aparare a tarii, transportul trupelor si materialelor militare, neintrerupt pe timp de pace, in caz de calamitati naturale, situatii de criza si de razboi sau alte situatii deosebite, angajamentele asumate de Romania prin Tratatul NATO si conventiile incheiate cu SUA.

Contactat de Mediafax, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, a declarat ca, potrivit Legii 182/2002 referitoare la protectia informatiilor clasificate, sunt doua persoane care pot hotari desecretizarea unei hotarari a CSAT - seful statului si secretarul CSAT.

Oprea a mai mentionat ca "la sedinta CSAT din 5 februarie au fost prezenti atat premierul Victor Ponta, cat si ceilalti ministri care sunt membri ai CSAT".

"Totodata, potrivit legii de organizare si functionare a CSAT (art.6, alin.3 - n.r.), Consiliul adopta hotararile sale prin consens", a mentionat Oprea.

In comunicatul dat publicitatii la finalul sedintei CSAT din 5 februarie se arata ca: "La solicitarea Guvernului Romaniei, CSAT a avizat proiectul Hotararii Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat acest proiect solicitand privatizarea cu un investitor strategic si respectarea obligatiilor pe care «C.F.R. Marfa» - S.A. le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate".

Potrivit comunicatului, la sedinta din 5 februarie condusa de catre presedintele Basescu au participat: "prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului Romaniei, ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu; ministrul Apararii Nationale, domnul Mircea Dusa; ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean; ministrul Justitiei, doamna Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian; directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informatii Externe, domnul Teodor-Viorel Melescanu; seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila; consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprisor, si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea", iar ca invitat a fost prezent si ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

Presedintele si premierul au o disputa legat de privatizarea CFR Marfa, Basescu cerand ca Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Vineri, Guvernul a anuntat ca neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului de privatizare a CFR Marfa se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

Presedintia a transmis insa ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri