Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 30 septembrie, potrivit analistilor financiar-bancari.

Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013, conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), potrivit Mediafax.

Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%.

La precedenta sedinta de politica monetara, in 5 august, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5% pe an la 4,5% pe an.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013. In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi reduse pana la 12%.

Citeste si:
BNR scade rezervele in valuta si mentine dobanda cheie la minime
BNR a redus rata rezervelor...

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013. La finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20%, conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analisti: BNR va mentine dobanda cheie, aflata la un minim istoric