Efectele ieftinirii painii: cat de mult a coborat rata anuala a inflatiei

Reducerea TVA la paine a influentat preturile de consum. Asta inseamna ca acestea au inregistrat o scadere cu 0,6% in septembrie fata de august, rata anuala a inflatiei ajungand la 1,88%, potrivit Institutului National de Statistica (INS), scrie Mediafax.

Daca preturile alimentelor au scazut cu 1,8%, cele ale marfurilor nealimentare au ramas relativ la acelasi nivel, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.

Preturile la paine au scazut in septembrie fata de august cu 11,5%, iar la categoria "produse de morarit si panificatie" s-a simtit o reducere de 8,8%. Ouale sunt mai scumpe cu 3,3%, iar legumele cu 2%.

TVA la paine a scazut, la 1 septembrie, de la 24% la 9%. Autoritatile au anuntat ca o astfel de decizie s-ar putea aplica, anul viitor, si la carne si alte alimente.

In august, preturile de consum au scazut cu 0,2% fata de luna anterioara, tot ca urmare a ieftinirii alimentelor, rata anuala coborand la 3,67%.

Citeste si:
Germania vrea să pună capăt comerţului cu carne ieftină
Germania vrea să pună capăt...

In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Decizie importantă privind rambursarea TVA în cazul nerezidenților
Setari Cookie-uri