"Cred cu tarie ca vremea cotei unice a apus ca utilitate de parghie de politica economica si fiscala, pentru ca un stat care are la dispozitie prea putine parghii de politica economica, sector bancar romanesc prea putin, sector energetic in maini romanesti prea putin, resursele solului si ale subsolului nu stim inca daca si cum si cu cine le exploatam. Atunci la nivelul unui stat, in speta statul roman, ramane ultima parghie de politica economica, care este politica fiscala (...) Cred ca posibilitatea de a juca pe aceasta claviatura a politicii fiscale putin mai diversificat...de exemplu: se introduce pachetul minim de servicii medicale. Asta inseamna ca pe partea de asigurari private de sanatate se va dezvolta foarte mult. Eu as dori sa pot sa deduc o parte din aceste cheltuieli si sa permit unui sector economic sa se dezvolte", a afirmat Geoana.

El a precizat ca la nivelul USL nu exista conditiile politice pentru renuntarea la cota unica sau modificarea cuantumului acesteia.

Senatorul PSD a mentionat ca a solicitat explicatii in ceea ce priveste eventuala modificare a cotei unice, discutata in USL, iar raspunsul a fost ca s-au prezentat scenarii alternative posibile in perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.

„Va spun de la sursa, din zona Ministerului de Finante, pentru ca acolo se intampla calculele (...) ca in acest moment in mod firesc se cauta niste formule alternative, formule diverse, prin care sa se poata asigura venituri pentru bugetul de anul viitor", a mai precizat Geoana.

Citeste si:

Senatorul PSD a dat asigurari ca in anul 2014 nu se va modifica in vreun fel cota unica, dar in anii urmatori va fi nevoie de o politica fiscala mai sofisticata.

"Chestiunea cu cota unica este o forma primitiva de politica fiscala, este o forma pe care tarile in tranzitie le-au aplicat cu relativ succes pentru o etapa istorica", a afirmat Geoana.

De asemenea, el a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, subliniind faptul ca din TVA se colecteaza aproximativ jumatate din suma cuvenita, iar din zona angajatilor o treime.